След 78 дни на нестихващо обществено недоволство и искане за оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев се вижда, че нервите на управляващите са доста разклатени. Изказване на премиера от днес, че президентът Румен Радев го е ”сготвил” като му е изпратила ”прекрасна госпожа” да снима чекмедетата в спалнята му взривиха за пореден път общественото негодувание.

Припомняме, че искрата на недоволството срещу премиера и главния прокурор бе запалена от нахлуването на прокуратурата в сградата на президентството и демостративните обиски в кабинетите на администрацията, с които държавното обвинение са похвали. От тогава до днес не стихва и размяната на остри критики и реплики между Борисов и Радев.

Хронология на днешния протест ще следим на живо.

Ден 78: Изцепките на премиера засилват общественото недоволство

Ден 78: Изцепките на премиера засилват общественото недоволство

Публикувахте от News24sofia.eu в Четвъртък, 24 септември 2020 г.

21:25 часа:

Сградата на ДПС е замеряна с яйца. Тя се оказа обградена от полицаи преди да пристигнат протестиращите, които държаха униформените да бъдат пазени по време на “обстрела”.

Демонстрантите скандират “Мафия”, “Оставка” и “Мафията вън”.

Редовният маршрут на шествието днес ще бъде различен – не към „Орлов мост”, а към централата на ДПС.

Поводът за промяната е днешното интервю на депутата от движението Хамид Хамид, в което той обяви, че партията му настоява за оставките и на премиера Бойко Борисов, и на президента Румен Радев – но не каза и дума за главния прокурор Иван Гешев.

Днес стана ясно, че Каракачанов и ДПС искат едно и също – експертен кабинет.

Някои от протестиращите носят гори с яйца докато вървят към централата на ДПС.

Долу ДПС” и “Бойко е гадже на Доган, на Доган” скандират протестиращите, които обявиха, че искат да покажат отношението си към Делян Пеевски, който е депутат от същата партия и към подкрепата на Ахмед Доган към Борисов.

Борисов – позор! Оставка и затвор!” скандира още шествието.

21:00 часа:

На този площад няма глупави хора. На този площад има хора, които 11 години търпят влачене на пари не просто към чекмеджетата на някой, влачене и от здравната ни система и от образователната. Хората няма да търпят, те знаят истината“, заяви Арман Бабикян.

Небива никой да се успокява, че вали дъжд, че ще духа вятър и ще дойде сняг и ние ще се откажем. Няма да се откажем. Няма успеят и да ни разделят. Няма да успеят. Скоро ще започнат да ни делят на роми, арменци, българи и други. И това ще започнат. Имам много лоша новина за тях – и стова няма да успеят. Защото всички сме български граждани и мълчим, когато слушаме химна на България“, каза още той, преди площадът да бъде озвучен от химнът.

20:50 часа:

В този час в Пловдив е блокирано движението на Сточна гара.

Защо не е разпитана госпожата, която е снимала Борисов. Искам нормален главен прокурор. ОСТАВКА! Искам оставката и на министъра на екологията. За всичко трябва да има отговорнос – за умиращите реки, за изсечените гори, за хотела подпорна стена.”, заяви проф. Велислав Минеков.

20:30 часа:

Днес е 45 ден от гладната стачка на Димитър Василев, който е в село Влахи, където се грижи за възрастната си и болна майка. Подписката в негова подкрепа за кратко време събра над 1000 подписа и продължава да е достъпна, за всеки, който иска да изкаже солидарност.“, това обяви близък приятел на Василев, който допълни, че исканията им са за оставки на Борисов и Гешев.

Днес Борисов е написал, че е държавник. Самоопределил се е като „държавник“. Държавническо било да продължи да ни управлява по този начин и с този екип.“, сподели от трибуната на протеста адв. Албена Белянова, която е поредния човек, който споделя, че е блокирана във фейсбук профила на премиера, защото изразява мнението си.

От трибуната един от организаторите на протестите разказа за задържането му и престоя си в районно управление, както и за отношението на полицията към него и други хора от протестите, когато попаднат зад решетките.

ДПС иска оставките на всички, но държи на главния каскет на републиката“, обяви пред множеството Николай Хаджигенов от “Отровното трио”.

Протестиращите повдигнаха и темата за турските граждани, потърсили убежище у нас, които българското правителство редовно предава на властите в Анкара. “Ердоган ли управлява България, г-н Борисов? Ердоган ли е вашият началник? Откакто България е станала независима държава, никой по този начин не е управлявал българския премиер, освен може би когато бяхме васална държава на Кремъл. Ако вие сте васал на Ердоган, заминавайте в Турция. Сигурни сме, че той ще ви приюти в неговия сарай“, каза един от ораторите.

Движението по бул. “Цар Освободител” бе затворено след 20:00 часа.

Организаторите на протеста обявиха, че ще има 4-то “Велико народно въстание”. Кога – ще обявят в следващите дни. Темата му – “Лебедово езеро”. Избрана е специално за МВР заради сблъсъка пред бившия парламент от 22 септември и заради позицията от днес, че събитията са били планирана окупация, целяща сблъсъци.

19:30 часа:

Постепенно хора се събират в триъгълника на властта в София. Дъждът и захлажданети не плаши протестиращите. “Отровното трио” призова хората да носят яйца и домати, за да участват в подготвената от тях изненада.

По традиция в четвъртък се провежда големият антиправителствен протест в Пловдив. Тази вечер обаче, вместо на площад “Съединение” протестиращите се събраха на фонтаните пред общината, съобщава News24sofia.eu. Исканията остават непроменени – оставка на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите се отправиха на шествие по главната улица. Намерението им е да блокират Сточна гара. Заради протеста са променени маршрутите на 19 автобусни линии от градския транспорт. Разрешението за протеста е до 22 ч.

Засега протестът протича мирно и без напрежение.

Снимки: Тодор Стефанов, Luboslovie.bg