Сблъсъци край бившата сграда на парламента при опит да се преодолее полицейската стена белязаха 76-ия ден от протестите в столицата. До това се стигна след като към 23 часа протестиращите направиха няколко опита да стигнат до Паметника на незнайния войн, но бяха спрени от органите на реда. Полицаите бяха замеряни с бутилки и бомбички. Поне двама от протестиращите бяха арестувани, предаде News24sofia.eu.

Към 23:30 часа полицаите свалиха щитовете си, съобщи репортер на сайта Любословеи.БГ.

Хиляди изпълниха площада пред ларгото около 19 часа, става ясно от кадрите на News24sofia.eu и Любословие.БГ.

Струпване на полиция в „Триъгълника на властта“, проверка на преминаващите за остри предмети, претърсване на палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива“ – това се случи преди началото на протеста. Служители на реда завардиха и входа за метрото пред сградата на здравното министерство, съобщи още по-рано днес News24sofia.eu.

Датата 22 септември не бе избрана случайно. Протестът съвпадна с честванията за 112-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха дошли да подкрепят протестиращите от столицата. По-късно дойдоха и три автобуса от Варна, съобщи Арман Бабикян от „Отровното трио“.

Малко преди започването на протеста бе затворен бул. „Дондуков“ на пресечката му с „Цар Освободител“. Откъм БНБ и откъм статуята на Света София са изградени пропускателни пунктове, където всички отиващи към площада се проверяват.

По-рано днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Хронология на събитията:

23:30 часа

Това, което се случва пред парламента цели ескалация на напрежението. Има други маршрути, по които протестиращите да стигнат до Паметника на незнайния войн„, обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев по повод опитите на протестиращите да преминат към храма „Св. Александър Невски“, за да отдадат почит на загиналите за независимостта на страната.

Той допълни, че към момента протестът вече е нерегламентиран, защото е след 22 часа и че е имало уведомление за провеждането мяу само пред БНБ.

Според Хаджиев има данни за „лица от профила ултраси и лица от агитките“ на протеста. Не каза и колко са задържаните.

ИЗВЪНРЕДНО!

Публикувахте от Тодор Стефанов в Вторник, 22 септември 2020 г.

23:00 часа – Протестиращите правят опит да пробият кордона на полицаите. Стигна се до сблъсъци.

22:58 часаНова бомбичка и стъклени шишета политат към полицаите. Стигна се до сбутвания между първите редици на полицаите и протестиращите.

22:30 часа Хвърлиха бомбичка по полицаите. Полицейската стена става по-плътна.

21:59 часа – Част от протестиращите седнаха пред щитовете на полицаите. След това в знак, че не търсят сблъсък с органите на реда вдигнаха ръцете си.

21:32 часаПротестиращите правят жива верига около бившата сграда на парламента.

Велико Народно Въстание III – 22.09

Велико Народно Въстание III – 22.09

Публикувахте от Тодор Стефанов в Вторник, 22 септември 2020 г.

21:27 часа – Полицията се сгъстява и не допуска още протестиращи до мястото на митинга. Някои от протестиращите се опитват да пресекат градинката пред Ректората, но са спирани от органите на реда.

21:23 часа – „Докато сте тук. Докато сте на този площад, България ще принадлежи на достойните хора. С вас ще строим свободна Бълга