Сега четете
Паметникът на свободата Шипка и архитектурният шедьовър Бузлуджа

Паметникът на свободата Шипка и архитектурният шедьовър Бузлуджа

    БУЗЛУДЖА

спомен за едно отминало време

 

 

 

 

Чувам все още около мен коментари относно живота през комунизма и живота сега. Вуйчо ми – Тенко Лошев, казва, че милицията го е прибирала заради дългата му коса понеже е бил китарист в група Тангра. Да, неприятно е било, но поне сме яли български плодове и зеленчуци. Селата са ни били многолюдни и богати. Имало е работа.

Според мен най – доброто на демокрацията е правото на свободно пътуване.

Та, паметника на Бузлуджа стой все още гордо изправен и в наши дни. Не знам защо на господата управляващи подобни сгради не ги интересуват. Събориха мавзолеят, а покрива на Бузлуджа е почти изпадал. Иначе родната полиция го пази..

 

Държавниците все повтарят, че няма пари за пенсионери, майки и хора в неравностойно положение. Ами ето една идея, господа – възстановете Бузлуджа и събирайте по пет лева вход. Не карайте полицията да спира хората, които искат да видят корените си.

За съжаление, днес понеделник

/ 21.09.2020 / не успях да вляза вътре в Бузлуджа, но взех номера на домакинката, с която се разбрахме другата седмица това да се случи. Мисля, че са започнали някакви ремонтни дейности, защото горе имаше момчета, които изнасяха материали.

 

 

След седмица се върнахме отново. Този път по покана на домакинката на Бузлуджа, за да покажем архитектурният шедьовър отвътре.

29.09.2020 ⤵️

Кадри от възстановяването на Бузлуджа

 

От екипа възстановяващ Бузлуджа, разбрахме, че най – ценният и застрашен елемент от сградата са мозайките. В последните два месеца са събрани от пода и укрепени най – застрашените от тях.

В следващите няколко седмици ще бъде укрепен и покрива. Предстои откриване на дарителска кампания. Всеки, който има възможност може да дари, за да се запази този ,, паметник на културата “ – www.buzludzha-project.com.

Сградата е държавна собственост и се управлява от областна управа Стара Загора, в лицето на госпожа Гергана Микова.

До колкото разбрахме, Бузлуджа е в такова окаяно състояние заради липсата на статут – паметник на културата. Не е ясно кой е отговорен за поддържането на сградата и установяването на статутa й.

✅ Още кадри и информация очаквайте по – късно в сайта.

автор текст и снимки:

Вижте и

Костадин Петков

/ Mestano photography /

 

 

КАКВО Е ЗА МЕН ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА ШИПКА ?

  Ако преди много, много години нямаше братска битка за спасение на България, то нямаше да се разхождам като българин. Нямаше да развявям българското знаме по площадите и нямаше да имам право да изразя мнение като свободен български гражданин както сега правят хиляди в центъра на София.

До паметника на свободата, както и Бузлуджа има хубав път с кола. Ако сте любители на спорта може да изкачите стъпалата, оставяйки автомобила на първият паркинг. Билет за паметника може да закупите от бутка зад него като задължително условие е да носите предпазна маска. И на двете места охранява полиция.

Благодаря, ще споделихте това пътуване с мен ! 

Още снимки от България може да видите в инстаграм: @Mestanophotography

Facebook страница: Mestanophotography

 

Автор текст и снимки:

Костадин Петков

/ Mestano photography /

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре