112 години от обявяването на Независимостта на България! По традиция честването започна със Света литургия в сакралния за всеки българин храм „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Службата води великотърновският митрополит Григорий.

Именно тук на 22 септември 1908 година първо е обявена Независимостта! С манифеста Фердинанд – българският цар, гордо изрича волята на целия български народ – ничия държава и ничия сила повече да не се намесват във вътрешните дела на България и във външната й политика, в определянето на бъдещото.

Независимостта е връх в изграждането на новата българска държавност след петвековното робство!

22 септември е сред най-светлите, най-значимите дати в хилядолетната ни история.
От историческата столица Търново българският народ отново доказва, че свободата е най-ценното благо. Свободата, за която поколения български герои се бориха пет века, получава своята юридическа и официална легитимация чрез обявяването на Независимостта!

Този изключителен акт на единство между цар, правителство и народ отеква много силно в цяла Европа. Именно от Търново Фердинанд, все още княз, официално приема титлата „Цар Български“. И това е ясен знак, че Третото българско царство е същата онази държава на царете Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II, Иван Шишман, Борис I Михаил Покръстителя, Симеон, Петър и Самуил, на хановете Крум, Тервел, Аспарух, Кубрат.

Независимостта на България е сред най-големите български постижения – и общонародно, и държавническо. Събитията на 22 септември 1908 година са ярък израз на силата на българския дух и пример за истинско национално обединение.

Защо успяват Освобождението, Съединението и Независимостта? Защото героите постигнаха свобода и независимост в мислите и съзнанието. Родината за тях се извисява като идеал, стоящ над всеки личен стремеж, от всеки политически нюанс.
Това е посланието към всички нас, кодирано в събитията на 22 септември 1908 година. Това е истинското родолюбие, към което сме длъжни да се стремим всеки ден. Само така ще бъдем достойни наследници на онези наши предци, които жертваха себе си, за да я има България днес.

Честити 112 години Независима България!
Честит празник!