Сега четете
ПЪРВО В ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ! Напрежение на 76 – тия ден пред парламента – НА ЖИВО

ПЪРВО В ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ! Напрежение на 76 – тия ден пред парламента – НА ЖИВО

Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно!“ Това бе посланието на Даниел Фройнд – член на Комисиите по бюджетен контрол и конституционни въпроси, както и заместник в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, който бе един от ораторите на 76-ия ден от протеста срещу управлението на България и корупцията в най-бедната страна от ЕС.

Хиляди изпълниха площада пред ларгото, съобщи News24sofia.eu.

Струпване на полиция в „Триъгълника на властта“, проверка на преминаващите за остри предмети, претърсване на палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива“ – това предшества 76-ия ден на протеста, обявен от „Отровното трио“ за Великото народно въстание.

Служители на реда завардиха и входа за метрото пред сградата на здравното министерство, предаде репортер на Информационна агенция News24sofia.eu.

Датата 22 септември не бе избрана случайно. Протестът съвпадна с честванията за 112-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха дошли да подкрепят протестиращите от столицата. По-късно дойдоха и три автобуса от Варна, съобщи Арман Бабикян от Отровното трио.

Малко преди започването на протеста бе затворен бул. „Дондуков“ на пресечката му с „Цар Освободител“. Откъм БНБ и откъм статуята на Света София са изградени пропускателни пунктове, където всички отиващи към площада се проверяват. 

По-рано днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Хронология на събитията:

21:59 часа – Част от протестиращите седнаха пред щитовете на полицаите.

21:32 часа – Протестиращите правят жива верига около бившата сграда на парламента.

21:27 часа – Полицията се сгъстява и не допуска още протестиращи до мястото на митинга. Някои от протестиращите се опитват да пресекат градинката пред Ректората, но са спирани от органите на реда.

21:23 часа

Докато сте тук. Докато сте на този площад, България ще принадлежи на достойните хора. С вас ще строим свободна България, независима и правова държава, където място за мутри няма. Съединението прави силата!, посочи Арман Бабикян и призова множеството да се отправи към сградата с надписа „Съединението прави силата“.

20:54 часа – Георги Латев от БАН:

Само за две лица не е този празник, наричани Каскет и Тиква. Тези двамата представляват амалгама от зависимости. Те са олицетворение на мафията.

20:39 часа –

Можем да променим България само заедно, можем да изхвърлим мутрите само заедно, обяви Арман Бабикян.

20:27 часа – От „Отровното трио“ призоваха хората на площада на кажат как си представят бъдещето на страната.

Оставка ще има, но ще има и утре. И за да не изглежда утрето като сега, имаме нужда от план за бъдещето, каза адвокат Николай Хаджигенов.

„Ще направим план. Запалете фенерчетата си, за да излезем от мрака на Борисов. Приоритети:

1. Спиране на кражбите, корупцията да изчезне; 

2. Реформа в правосъдието, промяна и борба за справедливост; 

3. Инвестиции в бъдещето, качествено образование и култура;

4. Икономически ръст, основан на инвестиции в технологии;

5. Качество и ефективност на институциите,“ изреди Хаджигенов.

20:21 часа – Разследващият журналист Димитър Стоянов от „Биволъ“ благодари на „30-тината души“ на площада.

Само онзи, който се бори за свободата си, само той я заслужава. България е едно прекрасно място за пране на пари. България е прекрасно място за гербономика. България е на 111 място по свобода на словото, последна в ЕС. Не това е мястото, в което искаме да живеем. Затова всички ние казваме „Оставка!„, каза журналистът.

19:46 часа – Светослав Трайков:

За 76 дни ме арестуваха, биха ме с палки, наричаха ме с какво ли не, пръскаха ме със спрей. Случиха се няколко хубави неща – целият свят научи, че ни управляват страхливи мишки, които могат да ходят по села и по паланки, могат да пращат платени жени с деца да газят протестиращи, да плащат на контрапротестиращи. но не могат да ни уплашат. Нас не ни е страх.

19:15 часа – Проф. Велислав Минеков от Отровното трио обяви:

Вижте и

Скоро ще празнуваме друга независимост, независимост от мутри и мафия. Дълго време бяхме заспали, дълго време сънувахме, че ще се събудим щастливи. Вече сме будни!

19:10 часа – Звучи „Ода на радостта“. 

18:59 часа – На трибуната е Даниел Фройнд от Зелените в Европейския парламент.

Това, което виждам тук, е много притеснително. Систематичната корупция е сериозен проблем в цяла Европа. Ако искаме да запазим ЕС единен, трябва да се борим срещу това. Трябва да приемем неудобната истина, че милиони евро се харчат неправомерно. Медийната свобода също е важна, тя трябва да се защитава. Трябва реална борба с корупцията. Имаме нужда от вашата помощ. Трябва натиск от улицата, трябва натиск и в Брюксел. Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно!, каза Фройнд.

18:46 часа – Архимандрит Дионисий заяви:

Благословено да е третото Велико народно въстание. Днес, когато Третата българска държава е завладяна от мафията, трябва да се противопоставим. Ние всички сме тук да извоюваме независимостта си от бандитския режим и да върнем България на българите.

18:43 часа – На трибуната е певецът Георги Станчев, който изпя песента „Не вярваме на думи„, написана преди 30 г. След това рецитира стихотворение „Сега накъде„.

18:38 часа

Борисов, избери си един от нас и се предай. Ние ще спазим правата за военнопленници на Женевската конвенция. Просто избери един от нас и се предай, призова премиера адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

Днес опънехме червената линия, за да видят от другата страна как изглеждат решетките. Свиквайте, от утре ще е така. 76 дни стотици хиляди българи протестират с едно единствено искане – оставки на правителството и главния прокурор и промяна.“ Множеството скандира „Оставка“. „Борисов, дали сме достатъчно сериозни? Цялата страна е тук. Вчера Борисов каза, че няма да кой да се предаде. Виж записите от камерите и си избери един от нас, допълни Хаджигенов.

18:30 часа – Звучи химнът на страната, изпят от оперната певица от Италия Джорджия, която научила химна за една нощ. „Обичам България и българския народ„, декларира певицата.

18:22 часа

Сега ние, гражданите, ще ги пометем и ще управляваме с честни и почтени избори. Мутри, вън!, призова Арман Бабикян.

Днес ние се борим за независимост от мафията и мутрите. Днес ние няма да завършим с химна на България, а ще започнем с него, допълни той.

17:47 часа

76 дена от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински„, обърна се към множеството един от протестиращите Слави Трайков, който е бивш член на ГЕРБ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре