До днес това, което става в училищата и детските градини са случаи, които не са деца, заболели или заразили се в училищата. Очакваме увеличаване на случаите на заразени, заради контакти в училище. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по БТВ.

Лично очаквам увеличение на заразяването, колкото й хората да се стараят да го ограничат. В момента тенденцията е към слабо намаляване. Правим малко по-малко теста от развитите държави и малко повече от балканските. Тези тестове се правят не самоцелно да изчисляваме проценти, а за да се ограничи разпространението. Там където има случаи, си има случаи на заразяване. Тези, които пътуват в Гърция, се вдигат едни цифри, нищо повече. Много рядко от тях се получава положителен. Но я вижте постъпилите в болница.

Инфекцията е тежка и ако засегне белия дроб, е с тежка прогноза. Лекарите, които лекуват хората, поставят живота си на риск. Най-лошото поставяме – под риск живота най-близките си. Никъде не се намери научна статия против маските и която казва, че маските не помагат. Те не предпазват на 100 процента, но имат значение. С маски се намалява броя на заразените.

Краткото носене в коридорите е по-добро, защото там се събират много деца. Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Човек с най-голямата експертиза в света каза, че маската е равносилна на ваксина. Самоделните маски пазят най-малко, хирургическите повече, респираторите-най-много. „Чирковските“ маски най-защитават, правили сме опити. Доц. Кунчев е предложил продължаване с 2 месеца на извънредното положение. Надавам се да няма рязко увеличаване. Прекалена е изолацията и затварянето по къщите.

Стига с това плашене, ние предупреждавахме. Маската е полезно нещо и препоръчвам да се ползват. На протестите – хора превъзбудени, викат, не доведоха до рязко увеличаване на случаите по две причини – хубавото, сухо време и вятъра. Детето, ако киха и му тече носа, по-добре да си е вкъщи. Има много добри тестове, които показват за 10 минути.