Сега четете
369 лева става линията на бедност през 2021 г.

369 лева става линията на бедност през 2021 г.

369 лв. ще е линията на бедност за страната през 2021 г. Това беше решено на днешния Министерски съвет.

Размерът й е с 6 лв. по-висок спрямо настоящата година.

Сумата е определена в съответствие с Методиката за определяне на линията на бедност за страната и отразява потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индекса на цените на малката по състав кошница. Освен това определеният размер съответства на намаления икономически ръст и предприетите бюджетни разходи за преодоляване на последствията от коронавируса.

С новия размер на линията на бедност финансовата подкрепа за около 670 000 хора с трайни увреждания ще нарасне с 1,9% и ще запази покупателна си способност при очаквана инфлация от 0,1% през 2020 г.

Освен това правителството одобри допълнение на Методиката за определяне на линията на бедност в страната. Целта на промените е да се постигне по-прецизно определяне на линията на бедност и да се отговори на икономическата ситуация в страната в условия на криза.

Създава се възможност за определяне на линия на бедност за страната, когато през предходното тримесечие на текущата календарна година Националният статистически институт е отчел забавяне на темпа на растеж на БВП. В този случай министърът на труда и социалната политика може да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, който не може да е по-нисък от равнището й през текущата година.

Вижте и

При прилагането на новата методика линията на бедност за 2021 г. ще се промени в зависимост от ценовата динамика и потреблението на най-нискодоходните домакинства по време на пандемията.

От Министерския съвет посочват, че с приемане на постановлението ще се откроят ключовите рискови групи, които са най-застрашени от бедност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре