Сега четете
ДПС с бойкот на Изборния кодекс на ГЕРБ в парламента

ДПС с бойкот на Изборния кодекс на ГЕРБ в парламента

ДПС няма да се регистрира в зала за Изборния кодекс.

Лидерът Мустафа Карадайъ обяви на брифинг преди заседанието, че причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава, предаде News24sofia.eu.

ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, обяви той.

Партията е против грешките в протоколите и иска да се елиминират проблемите на изборния процес. Машинното преброяване и машинен протокол е решението според Карадайъ.

Кодексът на ГЕРБ не решавал нито един проблем на изборното законодателство.

Парламентът все пак събра кворум. Точно 121 се регистрираха за старт на днешното заседание, когато на второ четене пленарна зала трябва да приеме окончателно изборните правила.

„Воля“ влязоха с тениски с надпис “ Аз съм Марешки“. Причината е 4-годишната ефективна присъда за лидера им Веселин Марешки от апелативния съд.

Освен ДПС социалистите също не се регистрираха за днешното заседание. Това обаче не спъна мнозинството. След като се събра кворум, червените влязоха в зала.

От ДПС също влязоха в зала. Йордан Цонев помоли управляващите изборното законодателство да се гледа в петък. Той настоя управляващите да се вслушат в гласа на опозицията.

Предложението не мина.

Вижте и

Припомняме, миналия месец ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване. Именно темата за машинния вот стана повод за оставката на шефката на Изборната комисия.

Още през януари БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това.

На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

/Снимка: БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре