Сега четете
Преди 35 години търновски алпинисти изкачиха връх Комунизъм/Гармо/ в Памир

Преди 35 години търновски алпинисти изкачиха връх Комунизъм/Гармо/ в Памир

Първата клубна експедиция на алпинистите от ТД „Трапезица“ се откроява със специална мисия. За дружеството това е и първа международна изява. Посветена е на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и провъзгласяването на Търновград за столица на Второто българско царство, както и на 90-годишнината от организираното туристическо движения в България. Съхранената документация показва многостранни аспекти от подготовката на експедицията и изключително внимание върху и най-дребния детайл. Зад големия успех – от 10 човека петима изкачват върха, се крие упорита тренировъчна, техническа и продоволствена подготовка за предстоящото.

В края на едногодишната подготовка има неизпълнени само две задачи. Към 10 май 1985 г. все още не е осигурена необходимата валута – $ 3500, за закупуване на специалната екипировка и съоръжения от т. нар. „второ направление“.

До отпътуването този проблем се разрешава някък. Втората задача обаче не среща разбиране и не се осъществява – да се преодолее маршрут до неименуван връх в Памир, който да се нарече „Велико Търново“ – пак в чест на 800-годишнината. На 18 март се пише писмо до Начо Папазов, тогавашния председател на Комисията за българо-съветска дружба да „окаже съдействие пред съответните съветски власти за получаване на разрешение за изкачване и наименуване на един безименен връх в Памир“ – без положителен резултат.

Почетният знак, българското знаме, флагът на Велико Търново и лъвчето свидетелстват за подвига на алпинистите, изкачили връх „Комунизъм“ (7495), преименуван по-късно Гармо, а отскоро носещ името на основателя на Таджикистан Исмоил Сомони.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре