“Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца”. Това каза пред журналисти председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя посочи, че ще бъдат направени срещи с конституционалисти за проекта на Конституция.

По думите й може да се очаква към ноември проектът за нов основен закон да бъде разгледан от депутатите и да се търси подкрепа за свикване на Велико народно събрание.

Няма да събираме подписи, а това ще се установи с гласуване след два месеца, каза Караянчева в отговор на въпрос как се движи процедурата по събиране на допълнителни подписи. Започва процедурата по начина на разглеждане на Конституцията, защото досега такава процедура няма. Ще направим среща с конституционалисти, които ще ни посъветват в рамките на тази седмица да можем да я гласуваме с колегите народни представители и да продължим напред в дебатите, каза Караянчева.

Тя посочи, че проектът ще бъде изпратен на всички заинтересовани – като неправителствени организации, конституционалисти, академичната общност.

Караянчева бе категорична, че парламентът няма да има проблем със събирането на кворума, а в петък заседанието пропаднало, тъй като имало колеги, които отсъстват заради болест или са под карантина.

На въпрос за машинното гласуване и позицията на ЦИК, че логистиката трябва да е в ръцете на държавата, а не да се прехвърля към тях, Караянчева отговори, че смята, че ЦИК трябва да свърши това, за да няма съмнения, че управляващите правят изборите.