“В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим”. Това заяви на специален брифинг зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борбата с антисемитизма. Георгиев се позова на БНТ, която в сутрешните новини съобщи, че протестиращите ще свикат Народен съд на площада. Докато той даваше брифинга новината вече беше свалена от сайта на телевизията, тъй като меко казано не е вярна.

“Смятам, че БНТ е достатъчно достоверен източник. Тя беше препечатана от много други сайтове”, каза Георгиев на въпрос от репортер дали е проверил информацията за свикване на “Народен съд” по време на брифинга.

В 14:27 на страницата на БНТ се появи следното съобщение:

Уважаеми Дами и Господа,
БНТ поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан.
БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание.

“БНТ фейкнюз……. Никой не е обявявал свикване на народен съд? Напротив, ние сме яростни противници на подобни “идеи”! Та ако някой не е разбрал, защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста….”, коментира Николай Хаджигенов от “Отровното трио” на фейсбук профила си.