Сега четете
В МВР вече ще има командоси

В МВР вече ще има командоси

От 1 октомври в МВР вече ще има командоси. Това става известно от проект за промени в наредбата за основните възнаграждения в министерството, който беше публикуван за обществено обсъждане, пише специализираното издание lex.bg.

Повод за него е предстоящото сформиране на новата Главна дирекция „Жандармерия и специален отряд за борба с тероризма“, чието създаване с промени в Закона за МВР през тази година предизвика много спорове. Както показва наименованието ѝ, в нея влизат жандармерията и СОБТ.

В момента в нито една от двете структури няма такава длъжност, а служителите са разузнавачи от I до IV степен.

Оказва се обаче, че на 21 август 2020 г. министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е издал заповед (№ 8121з-910), с която е въвел нови наименования – освен командос, ще има и старши командос, както и тактически инспектор, тактически полицай и експерт специални операции.

Тя не е публикувана на сайта на министерството. Все още в съответствие с нея не е приведен и класификаторът на длъжностите в министерството, тъй като новата главна дирекция и наименованията на длъжностите ще станат факт от 1 октомври.

От проекта за наредба, чието обществено обсъждане ще продължи до 17 септември, става ясно, че основната заплата на един командос ще е 966 лв. Същото е възнаграждението и на тактическия полицай. Старшият командос ще взема 979 лв. Това всъщност е заплатата на редови полицай или пожарникар.

Заплащането на тактическите инспектори е по-високо – от 1 242 лв. до 1 605 лв. за съответно инспектор от VI до I степен.

Вижте и

В мотивите за промените в наредбата се посочва, че за тях няма да са нужни допълнителни средства, а “ще се изпълняват в рамките на утвърдения бюджет на Министерството на вътрешните работи за съответната година“. И лаконично се заявява: „Очаква се повишаване на мотивацията на служителите, респективно и резултатите от работата на ведомството“.

Създаването на новата главна дирекция „Жандармерия и специален отряд за борба с тероризма“ беше много критикувано от специалистите (статия на бившия вътрешен министър и професор по наказателен процес Веселин Вучков по темата можете да си припомните тук). Но най-много опасения предизвика едно от правомощията на новата структура – „осъществява охрана на служители в администрацията на органи на държавна власт при наличието на конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им“. Заради нея тя беше наречена трета или паралелна Национална служба за охрана.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре