Сега четете
Банкоматите на морето с кошмарни такси при теглене на валута

Банкоматите на морето с кошмарни такси при теглене на валута

Марио Куцев от Смолян, който от години живее в Холандия, алармира, че банкомати в община Несебър вземат огромни такси при теглене на пари в брой. Той е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но, за да взема тази сума, банкоматът предлага да му дръпне 464 евро (около 909 лв. по централния курс), а два дни по-късно – 466 евро (911 лв.). От което излиза, че таксата за теглене с превалутирането му излиза 109 – 111 лв., или 13-14% от изтеглената сума. Превалутирането е при курс 1.73 лв. за едно евро при централен курс от 1.95583 лв.

Марио Куцев е заснел екрана на банкомата, от който се вижда, че за да изтегли 800 лв., ще бъде таксуван с 466.37 евро. За сравнение, при теглене на същата сума от евровата си сметка на АТМ на регистрирана банка у нас Куцев е платил такса към 6-7 евро или към 13-15 лв

Над 110 лв. такса при теглене удържат банкомати по морето. Те са разположени основно в южните черноморски курорти.

Банкоматите на територията на община Несебър удържат такси при теглене в размер на 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани в социалните мрежи. Удръжките се правят основно при теглене от валутна сметка.

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са Българската народна банка (“Платежен надзор”) и Националната агенция за приходите.Оказва се обаче, че и двете не могат да направят нищо.

“В случая не става дума за обмен на валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП”, са казали от приходната агенция.

От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

Единствените, които има могат да направят нещо в този случай, са общините, които дават разрешенията за поставяне на преместваеми обекти.

„Възмутен съм! Съпругата ми на два пъти пострада от подобни трансакции по време на почивката ни в Равда. Тези банкомати са навсякъде, като кафе-машини са. Това в Холандия никога не може да се случи! Тъжно ми е, че туристите остават с впечатление, че България е измамна държава“, разказал Куцев пред Mediapool. Според онлайн изданието финансовата „услуга“ на космически цени се оказва част от световния модел на работа на регистрираната в Канзас, САЩ. компания „Euronet“, която предлага услугите си в държави с по-слаби институции и потребителска защита.

Банкоматите на „Euronet“ не са ново явление у нас, но според туристи по курортите има осезаемо завишаване на броя им това лято. Прави впечатление и намаляването на броя на „нормалните“ банкомати на същата територия в сравнение с предишни сезони, обобщава изданието.

Вижте и

Проверка на Mediapool установила и, че отговорните институции са запознати с проблема, но нищо не можели да направят, защото всичко било законно.

„Правим проверка по случая“, бил единственият коментар пред на община Несебър, на чиято територия се регистрира бум на финансовата „услуга“.

„Българската народна банка е извършвала проверка на дейността на „Euronet“ във връзка с оперирането на терминални устройства ATM на територията на страната, като е установено, че изискванията за предварителното уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обменен курс са изпълнени“, посочват от централната банка пред изданието.

Според Търговския регистър дружеството „Юронет Сървисис“ е собственост на „И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В.“ – компания, регистрирана в Холандия. Управители на „Юронет“ са трима чужди граждани – Димитриос Верикиос (Гърция). Андреа Валачай (Унгария) и Рики Лий Уелър (САЩ).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре