Сега четете
Тодор Живков не бил мъртъв, а замразен от тайна организация в бункер до Царевец

Тодор Живков не бил мъртъв, а замразен от тайна организация в бункер до Царевец

Журналист пише първия художествен роман за бившия Първи, за мутри и американски шпиони Той е положителният герой в книгата, казва авторът, който отскоро е общински шеф на БСП във Велико Търново Тодор Живков не е мъртъв, а замразен от тайна организация за 20 г. напред. В гроба му лежи двойник, а бившият държавен глава е съхраняван в състояние на анабиоза в подземен бункер във Велико Търново, за да бъде върнат към живот в най-кризисната ситуация за своя народ и да поведе битка с враговете на България.

Този сюжет е от романа на търновския журналист Михаил Михалев. Уклонът на автора в първия му творчески опит в жанра е към научна фантастика, но в книгата му се преплитат още екшън, шпионски трилър и драма. По страниците заедно с Тато битуват американски шпиони, мутри от 90-те години, сутеньори.

“Пиша книгата повече от година. Действително романът има много сюжетни линии и препуска от година в година, за да срещне главните герои в различни моменти. Една от последните снимки на Тодор Живков Реално действието започва на 5 август 1998 г., когато Тодор Живков умира. И всички си мислят така.

Не и хората от тайната организация “Авариен изход”, които години се подготвят, за да спасят народната република, ако тя бъде застрашена от вътрешни или външни фактори. Затова истинският Тодор Живков е замразен, а през 1998-а е погребан неговият двойник”, разказва Михалев. През 90-те години ситуацията в България буквално е плачевна. На власт в страната ни идват американските тайни служби, които диктуват политиката, разказва романът, в който Живков е главен герой.

Погребението на бившия Първи. Според романа на Михалев в ковчега бил двойникът на Тодор Живков. “Една от главните героини е Магдалена, която бяга от вкъщи като ученичка и попада на сутеньора Трифон. Той, разбира се, я прави проститутка и съсипва целия ѝ живот. В същото време млад мъж (Александър) е обвинен в убийство, което не е извършил, и попада в затвора с циганчето Денис. Денис е там за реално убийство, защото със собствените си ръце погубва мъжа, който премазва с колата си бременната му жена.

“Зад всички тези на пръв поглед случайни срещи и съдби обаче стои агентурата на САЩ”, допълва още за книгата Михалев. Джонатън Смит, Антъни Хоуп и Рейчъл Форс са американските персонажи. В романа е представена тяхната душевност и съдба. Много от читателите ще ги съжалят и ще оправдаят част от действията им, други ще ги намразят още в началото на книгата, защото ще познаят съдбата на България и ще потърсят виновниците за нея. В книгата има убийства, кръв, насилие и любов. Двама от най-изстрадалите герои получават втори шанс да живеят, да продължат, колкото и да е невъзможно на пръв поглед.

И всички те имат обща цел – да запазят живота на Тодор Живков и да го върнат отново начело на държавата. Бившият Първи е положителният герой с мисия, която след много перипетии успява да изпълни “През последните 5-6 години слушам как хората започнаха отново да говорят с носталгия за миналото, за времето преди 1989 г. Разсъждават на глас какво би било, ако Живков беше останал на власт. Какво би направил за България, ако имаше още няколко години време.

Истината е, че на нас, хората, винаги са ни нужни герои. А очевидно в последните години герои няма, затова и носталгията се върна”, казва Михалев. В книгата осезаемо присъстват и размислите на бившия Първи. За да е максимално точен в изграждането на образа, авторът слуша стари записи на негови речи, интервюта. Какво е говорил, писал и предричал за България. Без да е обвързана с исторически факти, книгата пренася във времето на социализма и носталгично напомня за допуснатите грешки във времето на прехода. “На първо място е изведен моралът, мечтата за по-добър живот.

Вижте и

Всички читатели ще открият поне част от съдбата на българския народ и поне за миг ще повярват, че най-доброто може да предстои, че може да се случи”, обещава Михалев. “Авариен изход с Тодор Живков” е работното заглавие на творбата му, но може би ще претърпи редакция. Не след дълго книгата ще бъде завършена и журналистът, който отскоро е общински шеф на БСП във Велико Търново, смята да я представи първо на наследниците на Живков.

Най-вече иска да се свърже с внучката му Евгения. “Тези хора са много чувствителни към всичко, което излиза в медийното пространство за Живков. Затова искам те да знаят, че в моята книга той е положителният герой”, подчертава Михалев. Все още не е водил разговори с издателства.

След като романът му мине през редакция, ще го представи първо на търновските издателства. “Ще преценя кои са най-добрите условия и с кое издателство книгата ще придобие най-широка популярност. Идеята ми не е да изкарвам пари с нея, а да достигне до повече хора. Защото мисля, че романът съчетава в себе си една мечта на българския народ, която се роди през годините на прехода, а именно да видят какво щеше да бъде, ако Живков още управляваше България, и аз им представям своя поглед”, казва Михаил Михалев.

https://www.mentrend.bg/Article/8943404

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре