При засилени мерки за сигурност започна Националното съвещание на прокурорите в резиденция „Бояна“. 700 прокурори и следователи се стекоха от цялата страна и бяха посрещнати лично от главния прокурор Иван Гешев. На събитието присъстват депутати от различни парламентарни групи, министрите на вътрешните работи и на правосъдието – Христо Терзийски и Данаил Кирилов, като и бившият главен прокурор Никола Филчев.

Събитието беше открито от говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Независимостта на прокуратурата е естествена последица от независимостта на цялата съдебна власт. Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни и да изпълняват задълженията си без вмешателство. Съдилищата и разследващите власти трябва да са автономни, без външен натиск или намеса от изпълнителната и законодателната власт, като се има предвид и принципът на разделение на властите. Държавата трябва да гарантира, че прокурорите и следователите може да изпълняват функциите си без вмешателство, намеса и сплашване. Гарантирането на върховенството на закона и защита на обществения интерес е нашата основна цел, заяви Милева и даде думата на главния прокурор Иван Гешев.

„Прокуратурата не може и няма да спре да работи. Сега ще ви кажа защо ние сме мафия! Защото ние внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола на свободата – Левски. Мафия сме, защото казахме, че няма да допуснем двойни стандартни – за хората с милиарди и за обикновените хора. Наричат ни мафия, защото решихме проблема с телефонните измами; защото намалихме кражбите и грабежите; защото правим всичко възможно хората да не живеят в страх, че ще са ограбени, избити, изнасилени. Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци. Защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни и служители от най-високите нива на правоохранителната ни система. Защото повдигнахме обвинения на действащ министър и на заместник-министър”, каза Гешев от трибуната на форума.

“Достигната е червената линия. А тя е застрашено върховенството на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт”, подчерта главният прокурор. 

„Пред сградата са се събрали протестиращи, водени от лидера на “Да, България” Христо Иванов, чийто изказвания бяха един от акцентите в декларацията на прокурорската колегия от 10-ти август, с настояване да се проведе днешното събитие“, каза той и подчерта, че към прокуратурата има атаки и обиди от всякакъв характер, цената на който за съжаление се плаща от семействата на магистратите.
Според Гешев атаката срещу прокуратурата и исканата му оставка от протестиращи е, защото в съда са били внесени дела или защото извън България се укриват едни от най-влиятелните хора, които смятат, че за тях законът не важи. „Това е причината ние да сме лоши за лошите, и добри за българското общество. Уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички“, заяви главният прокурор.