Сега четете
Внесохме светлина в тъмнината не с думи, а с дела

Внесохме светлина в тъмнината не с думи, а с дела

При засилени мерки за сигурност започна Националното съвещание на прокурорите в резиденция „Бояна“. 700 прокурори и следователи се стекоха от цялата страна и бяха посрещнати лично от главния прокурор Иван Гешев. На събитието присъстват депутати от различни парламентарни групи, министрите на вътрешните работи и на правосъдието – Христо Терзийски и Данаил Кирилов, като и бившият главен прокурор Никола Филчев.

Събитието беше открито от говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Независимостта на прокуратурата е естествена последица от независимостта на цялата съдебна власт. Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни и да изпълняват задълженията си без вмешателство. Съдилищата и разследващите власти трябва да са автономни, без външен натиск или намеса от изпълнителната и законодателната власт, като се има предвид и принципът на разделение на властите. Държавата трябва да гарантира, че прокурорите и следователите може да изпълняват функциите си без вмешателство, намеса и сплашване. Гарантирането на върховенството на закона и защита на обществения интерес е нашата основна цел, заяви Милева и даде думата на главния прокурор Иван Гешев.

„Прокуратурата не може и няма да спре да работи. Сега ще ви кажа защо ние сме мафия! Защото ние внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола на свободата – Левски. Мафия сме, защото казахме, че няма да допуснем двойни стандартни – за хората с милиарди и за обикновените хора. Наричат ни мафия, защото решихме проблема с телефонните измами; защото намалихме кражбите и грабежите; защото правим всичко възможно хората да не живеят в страх, че ще са ограбени, избити, изнасилени. Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци. Защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни и служители от най-високите нива на правоохранителната ни система. Защото повдигнахме обвинения на действащ министър и на заместник-министър“, каза Гешев от трибуната на форума.

„Достигната е червената линия. А тя е застрашено върховенството на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт“, подчерта главният прокурор. 

Вижте и

„Пред сградата са се събрали протестиращи, водени от лидера на „Да, България“ Христо Иванов, чийто изказвания бяха един от акцентите в декларацията на прокурорската колегия от 10-ти август, с настояване да се проведе днешното събитие“, каза той и подчерта, че към прокуратурата има атаки и обиди от всякакъв характер, цената на който за съжаление се плаща от семействата на магистратите.
Според Гешев атаката срещу прокуратурата и исканата му оставка от протестиращи е, защото в съда са били внесени дела или защото извън България се укриват едни от най-влиятелните хора, които смятат, че за тях законът не важи. „Това е причината ние да сме лоши за лошите, и добри за българското общество. Уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички“, заяви главният прокурор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре