Сега четете
Българин подобри световния рекорд по 12-часово плуване

Българин подобри световния рекорд по 12-часово плуване

Бургазлията Цанко Цанков стана първият човек в света преплувал повече от 50 км за половин денонощие

Цанко Цанков подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. И не просто го подобри, а стана първият човек преплувал повече от 50 км в рамките на половин денонощие.

33-годишният бургазлия стартира точно в 7.30 ч в четвърти коридор на басейна в бургаския комплекс „Флора“. Два часа и 20 минути преди края на предвиденото време той вече бе подобрил световния рекорд, поставен от Мартин Стрел – словенецът преплува 41 200 м през 1998 г. в Женева (Швейц).

В оставащото време Цанков продължи в същото високо темпо, поддържайки резултат от 1:20-1:21 мин. за 100 метра, и точно 9 минути преди края на времевата контрола затвори 50-ия километър.

В крайна сметка, при изтичането на 12-те часа, той бе изминал 50 600 м – фантастично постижение!

По препълнените трибуни имаше стотици зрители, подкрепящи бурно плувеца, духовият оркестър на Бургас поддържаше настроението, към края се появи и кметът на града Димитър Николов. А за темпото на плуване на Цанко Цанков, особено в началото на опита за рекорд, помагаха повече от 100 деца от бургаските клубове по плуване, които се редуваха да плуват в съседните коридори. В подкрепа на рекордьора, в басейна различни дължини преплуваха и славни ветерани на българското плуване

Рекордът ще бъде признат от международната федерация по плувни спортове (FINA), тъй като за измерване на постижението на басейна бе монтирана специална лицензирана апаратура, която отчита докосванията на стената от Цанков на всеки 100 метра. Отделно имаше и ръчно засичане, а главен съдия на опита за рекорд бе Вили Цеков, който е международен съдия по плуване на FINA.

Миналата година Цанков стана първият човек, който успя да преплува Бургаския залив, изминавайки 46.8 км за 14:24 ч.

33-годишният бургазлия е многократен държавен шампион. Той е и плувецът, който е ставал първенец на България в най-много индивидуални дисциплини – девет (100, 200, 400 м съчетано плуване; 50,100, 200 м бътерфлай; 50, 100 м свободен стил; 50 м гръб). Негов треньор от 2016 г. е Красимир Захов, а от 2205 до 2015 г. се подготвя под ръководството на селекционера на националния тим Кристиян Минковски.

„Благодаря на всички, които дойдоха да ме подкрепят на трибуните. На децата, които превърнаха днешния ден в плувен празник на цял Бургас. Благодарност към кмета Николов и общината за съдействието и подкрепата“, бяха първите думи на новия световен рекордьор.

Той добави, че сега предстои равносметка на постигнатото през годината, а след това, заедно се треньора си, ще решат каква да е новата цел.

Вижте и

След официалното награждаване новият световен рекордьор даде автограф за всеки от малките плувци, които му „помагаха“ върху специално подготвени грамоти за тях.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре