Сега четете
Мавзолеят-ротонда, който открихме при разкопките на Перперикон, е от епохата на император Юстиниан Велики

Мавзолеят-ротонда, който открихме при разкопките на Перперикон, е от епохата на император Юстиниан Велики

Мавзолеят-ротонда, който открихме при разкопките на Перперикон, е от епохата на император Юстиниан Велики. Това археологът проф. Николай Овчаров в интервю за Агенция „Фокус“ за новата находка при разкопките на Перперикон.

„От запад ние откриваме един голям ансамбъл, който от самото начало аз определих, че трябва да бъде епископската резиденция от 6-и век от епохата на император Юстиниан Велики, създателят на „Света София“. В момента ние вече сме попаднали на няколко сгради от този комплекс, изсечени в скалите, много представителни сгради. Разкопките ще продължат и през следващата година, защото определено няма да можем да разкрием цялостния ансамбъл през 2020 година, просто той е огромен. Това, което ни направи най-голямо впечатление, са останките на тази прекрасна ротонда“, обясни проф. Овчаров.

„Във височина има една сравнително слаба запазеност на около два реда от каменните блокове, от които е създадена. За сметка на това прекрасно се чете нейният план. Става дума за кръгла сграда или ротонда, както са известни в научната литература този тип сгради, с предверие от запад, идеален кръг с диаметър близо 8 метра. Долната част е изсечена в скалата, а на горе продължава със зидове. От запад е оформен монументален вход, в който се е влизало през представителна врата“, разказа още археологът.

Вижте и

Проф. Овчаров допълни, че в такива ротонди-мавзолеи са били погребвани само най-видни хора

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре