Сега четете
През декември ще бъде дългоочакваното „голямо съединение“ на Юпитер и Сатурн, което се случва веднъж на около 20 години

През декември ще бъде дългоочакваното „голямо съединение“ на Юпитер и Сатурн, което се случва веднъж на около 20 години

През декември ще бъде дългоочакваното „голямо съединение“ на двата газови гиганта Юпитер и Сатурн – явление, случващо се веднъж на около 20 години (на 21 декември 2020 вечерта Юпитер и Сатурн ще се наблюдават ниско на югозапад, на ъглово отстояние едва 6′). Сега двете планети са в съзвездието Стрелец – близо до границата му с Козирог.

Малко преди полунощ те кулминират над южния хоризонт. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“ в интервю на Агенция „Фокус“ за видимостта на ярките планети през месец август.

Той обясни, че през август има добра видимост на четири от ярките планети в Слънчевата система. „Още след свечеряване на югоизток погледът бива привлечен от Юпитер и Сатурн, които сега са видимо близки и ще продължат да се сближават до 21 декември“, каза астрологът.

„Около полунощ над източния хоризонт е вече видим Марс – в съзвездието Риби. Неговата яркост нараства. На 6 октомври той ще бъде в противостояние (опозиция) – на около 62 069 600 km от Земята. Това негово приближаване е сравнително близко до максималното възможно (по-точно – на 97% от максималното възможно), поради което много медии ще обявят явлението за Велико противостояние на Марс. Такова имаше на 27 юли 2018 г., което обаче бе малко по-близко от предстоящото“, обясни Маркишки.

Вижте и

„В следващите няколко утра най-удобно ще се наблюдава Венера като Зорница. На 13 август тя бе в т.нар. максимална елонгация – на ъглово отстояние 46° западно от Слънцето. Това означава, че планетата сега изгрява най-рано сутрин (около 03 ч. за София) и се наблюдава най-дълго време до настъпването на деня. Яркостта на Венера сега е –4.3 mag (видима звездна величина) и това я прави най-ярката планета на небето. Гледана през телескоп, нейният диск сега изглежда осветен наполовина – подобно на Луната при фаза последна четвърт“, добави още той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре