Сега четете
СРЕЩА С ДЯВОЛСКИЯТ МОСТ И СЕЛО ДЯДОВЦИ

СРЕЩА С ДЯВОЛСКИЯТ МОСТ И СЕЛО ДЯДОВЦИ

             ДЯВОЛСКИ МОСТ


АРДИНО

София – Ардино: 306 км / 2.30 часа път /

Ардино – село Дядовци: 5 км.


Дяволският мост определено е сред

най – красивите и мистериозни места в България ! До него се стига през Кърджали, Ардино, изоставеното село Дядовци и черен път, по който може да минете пеша или с автомобил. Не е равен, но с повече внимание автомобила Ви ще се размине без ремонт.

Като видите табела: Село Дядовци, погледнете в горния ляв ъгъл. Красиви изоставени къщи напомнят за времена, когато общините са разполагали с пари да поддържат живот на подобни красиви уникални места. Въпреки, че от тогава са останали само къщите, това село е най – посещаемото заради близостта си с Дяволския мост. Слезте да го разгледате. Тази среща определено ще предизвика емоции !

От селото до моста има табели, но посочените километри не са правилни. Общата дължина заедно с черния път от с. Дядовци е около 12 км. За голяма наша изненада шосето от Ардино беше асфалтирано в перфектно състояние.

Има доста легенди свързани с моста, които може да прочетете. Ако сте върху него между 11.00 и 12.00 часа и погледнете надолу в отражението на реката се вижда образа на дявола. Моста е построен по заповед на султан Селим през 16 век от майстор Димитър.

Ние го посетихме през април 2019 г. Входната такса е 2 лв, с почерпка чаша домашно вино. Също така може да си купите магнитче за спомен.

Ако обичате по динамичния туризъм, след като се снимате може да тръгнете по скалите срещу течението на реката. Разкриват се различни и много красиви гледни точки към невероятния каменен мост.

На връщане видях сърна до пътя, така че бъдете внимателни, за да не изпуснете някоя красива гледка.

Вижте и

Заведения до самия мост няма. По пътя от Ардино минахме през няколко капана, където предлагат готвено меню и разбира се любимата шкембе чорба.

Дано имате възможност скоро да посетите това невероятно място !

 

Автор текст и снимки:

КОСТАДИН ПЕТКОВ

                      / Mestano photography /

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре