Сега четете
МВР с нова тактика: Оставя протестиращи и шофьори да се разправят сами

МВР с нова тактика: Оставя протестиращи и шофьори да се разправят сами

Полицията смени рязко тактиката спрямо протестиращите. След като седмици наред униформени от цялата страна бяха мобилизирани, за да пазят реда на митингите и шествията в столицата, сега силите на реда не отклоняват движението към затворените кръстовища, пише Фрог.

И оставят тези, които блокират кръстовища, да се оправят сами с ядосани шофьори, попаднали неочаквано на затворено кръстовище.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219846813055521&id=1076166416

Така стана и снощи пред румънското посолство на бул. „Ситняково“ и бул. „Михай Еминеску“, пише Сега.

За втора вечер протестиращите около 21.45 ч. парализираха движението на оживеното кръстовище, което е алтернативен маршрут за столичани, използващи запушеното при Орлов мост „Цариградско шосе“.

Протестиращите обаче бяха оставени да се разправят сами с гневни шофьори, които попаднаха изненадващо в тази ситуация, тъй като нямаше нито предупреждения, нито отклоняване на движението преди това от страна на полицията. Униформени отсъстваха и от самото място на блокадата пред посолството на Румъния. Само за малко се появи патрулна кола, но тя бързо си тръгна, след като гневни протестиращите обградиха полицаите и започнаха да ги критикуват, че не са се появили по-рано, за да потушат възникващи конфликти и да контролират трафика.

След преговори с демонстрантите, които направиха кордон, бяха пропуснати да преминат коли и автобуси. Кръстовището бе освободено за движение чак към 23.30.

В отсечката между блокираните кръстовища при Ректората на СУ и Министерски съвет също биват пропускани автомобили, които се движат между протестиращите.

 

Вижте и

На въпроси на „Сега“ защо не се отцепват местата за блокада, дали има някаква нова тактика да се допуска свободно движение и дали това не би могло да доведе да проблеми и напрежения, от МВР отказаха коментар. Оттам препратиха към изявление на вътрешния министър Христо Терзийски и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от преди няколко дни. Тогава те обявиха: „Минали сме през много управления и винаги сме били на първа линия, защото това е основното ни задължение. Голяма част от обществото иска да се намесим с всички правомощия, с които разполагаме, и да освободим това, което възпрепятства свободното придвижване. Протестиращите казват да не ги закачаме, да не използваме насилие срещу тях. Каквото и да направим, МВР ще бъде виновно“, припомня медията.

 

Подобни са били и действията на полицията във Варна. Вчерашното шествие затвори Аспаруховия мост, но движението на автомобили не бе спряно, включително на автобусите от градския транспорт. Малко след като демонстрантите преминаха кръстовището на Полиграфията в посока на моста, целият трафик се изсипа върху тях при зелената светлина на светофара. На самия Аспарухов мост замалко да се стигне до инцидент.

„Един възрастен шофьор мина много бързо сред нас и само по чудо нямаше жертви“, написа във Фейсбук Милена Пехливанова, един от активно протестиращите варненци. „Нямаше никаква полиция, която да пази протестиращите и околните. Нито да отцепва улиците пред шествието, както всяка вечер досега. Бяхме оставени изцяло на милостта и рефлексите на шофьорите! В ролята на ‘пушечно месо’ бяха деца, бебета в колички, възрастни хора и всички мирно протестиращи варненци! Срам!“, реагира тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре