От днес в троянското село Орешак започва традиционният панаир на занаятите. Той ще продължи до 16 август и е посветен на храмовия празник на Троянския манастир “Успение Богородично” – Голяма Богородица.
Заради пандемията от коронавирус тази година организацията за панаира е по- различна. Кметът на община Троян Донка Михайлова поясни, че ще е в района от Националното изложение на художествените занаяти и изкуства /НИХЗИ/ до механа “Горски кът”, при разстояние между сергиите поне 2 метра.

Така няма да се позволи смесване на двата потока – пазаруващи и участващи в литийното шествие.

Ще се допускат само занаятчии и троянски производители, няма да има търговци, които не предлагат собствено производство стоки. С цел осигуряване на възможност за консумация на гостите на панаира, ще бъде разрешено само на собствениците на категоризираните заведения за хранене, в рамките на разрешената им открита търговска площ пред заведението, да изнесат скари за приготвяне и продажба на храна.

Официалното откриване на панаира е днес от 18 часа пред НИХЗИ.
Вече е започнала организацията и за утрешния празник в Троянската света обител, който ще започне от тази вечер с Празнично вечерно богослужение с чина на Опелото на Пресвета Богородица, съобщават от манастира