Протестите нямат ясно изразен лидер и имат разнопосочни искания. Това каза в Кнежа министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди среща със земеделски производители в общината, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Безспорно тази ситуация с протестите в земеделски райони, там, където се блокират пътища, категорично оскъпява разходите и продукцията на земеделските стопани, които трябва да минат повече километри, за да си превозят добитата от полето продукция до складовите бази.

Повече време, а то се измерва в пари. В същото време трябва да кажа, че безспорно всички теми трябва да се решават с диалог, защото това са възможните решения. Да, има недоволство.

Няма ясно изразен лидер, който да обединява всички искания. Много са разнопосочни исканията. Смятам, че трябва да има диалог, ясно изяснени позиции какво трябва да се промени. Ние винаги сме били отворени за диалог, за да търсим добрите решения и те могат да бъдат намерени. Тези решения се намират в диалог с хора в България, които имат експертизата, без значение от коя партия са“, допълни тя.

Министърът на земеделието подчерта, че коя е управляващата партия се определя от гласоподавателите и затова трябва да има по-висока избирателна активност.
„Няма друга форма. Демокрацията не е измислила друга форма, която да определя коя партия ще е победител, коя партия ще остане в опозиция, коя конфигурация ще конфигурира мнозинството. Това го решават изборите“, допълни тя.

На въпрос в каква ситуация би подала оставката си, Танева отговори, че не е министър в лично качество, а заема позицията си като представител на ГЕРБ, а всяко решение в такава посока би било политическо.

„В личен план това може да бъде предизвикано само от лични причини, които могат да бъдат свързани естествено само с лични теми, което не смятам, че е част от общата политическа ситуация“, допълни земеделският министър.