Сега четете
Защо Борисов позволява на Валери Симеонов да окупира властта?

Защо Борисов позволява на Валери Симеонов да окупира властта?

Зад страха и привидния непукизъм прозират силни зависимости. По информация на BIG5 именно Симеонов е изрекетирал Борисов да се бутнат палатките на протестиращите

Как може да се нарече управление, което се крепи на партията на Валери Симеонов – НФСБ? Отговорите може да са много, но никой от тях няма да съдържа определението „стабилно“ и „легитимно“. За по-малко от десетина дни коалиционният партньор на Борисов в лицето на Валери Симеонов се доказа не само като гарант, че правителството ще продължи инатливо да се „държи за кокала“, но и да оказва натиск както върху протестиращите, така и върху самия премиер. Така, както стана по тъмна доба, в малките часове на 7 август, когато специални полицейски части атакуваха координирано по едно и също време блокадите в цялата страна.

Благодетелят, крепящ „да не счупи“ държавата, министър-председател и пръв партиен ръководител Бойко Борисов, обаче, не се появи никъде, за да се похвали със стабилното си управление. Впрочем, дали някой още спомня как като главен секретар, кмет на София, пък и в първия си мандат ходеше за щяло и нещяло на горещи събития и не пропускаше да коментира всичко случващо се в държавата? Сега дори един пожар не отиде да инспектира как се гаси, нищо че според официалната му биография е инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“, страната е обхваната от пожари. След като строи под слънцето елита си на 5 август, за да наговори куп неистини, които бързо бяха опровергани, Борисов не се е появявал в публичното пространство. Вместо него Валери Симеонов излезе да коментира полицейското нападение над блокадите, обяснявайки колко дълго ги обсъждали на коалиционен съвет.

По информация на BIG5 в случая Симеонов буквално е изрекетирал Борисов: или се потушава протеста, или се оттегля от коалицията. Както подчерта в ТВ интервю, не искал да се подминава факта, че говорим за колективни решения. „4 часа сме заседавали и сме обсъдили всички варианти. Аз предложих на Борисов да се оттегли от управлението и да се постави друг човек от ГЕРБ, който да поеме управлението на Министерския съвет. Беше отхвърлено това предложение и отидохме на вариант да се спази законността“, заявява Симеонов пред BGonair по повод полицейската атака в ранната утрин на 7 август.

Видно е, че след като превзе Министерството на икономиката и Министерството на туризма (вж публикация на BIG5 „Валери Симеонов се сдоби с две министерства“), чрез които се разпределят десетки милиони в момента, Симеонов вече тотално управлява държавата, командвайки и Министерството на вътрешните работи и предлагайки решаващи за бъдещето на държавата варианти на Борисов.

Още по-очевадно е, че каквито и пожари да горят в България – реални и граждански, премиерът-пожарникар няма никакво отношение към тях. Дори спря да прави инспекции на частни строежи и ремонти. В същото време Валери Симеонов самодоволно обяснява пред медиите, че оставка няма да се подава и че правителството ще си изкара мандата докрай.

Зад мантрата „управляваме, за да не се счупи държавата“ обаче се крият куп зависимости и страх – страх не от това да паднат от власт, а страх от неспазени обещания за „правилно“ разпределяне на финансовите потоци от Брюксел.

Вижте и

Никой не си прави илюзията, че партията на Симеонов НФСБ е някакви политически и обществен фактор, който може да влияе на изборни резултати. Напротив – дори в т.нар. патриотична коалиция НФСБ едва ли има шанс да влезе в следващия парламент, независимо кога са изборите. Факт е, че човекът който трябваше да се скрие от политическото пространство още когато подаде оставка като вицепремиер заради протеста на майките на деца с увреждания срещу него, никога не е губил лостовете си на влияние в управлението и разпределянето на финансовите средства. За кого – това в по-близко или по-далечно бъдеще неминуемо ще се разбере.

Впрочем, съдържанието зад абревиатурата НФСБ отдавна загуби всякакъв смисъл. Какъв фронт за спасение на България може да е Валери Симеонов, след като не само крепи корупционното управление, но и сам се цели да бъде незаменим фактор в него. Може би ще е по-удачно Симеонов да прекръсти партийката си на „Негодяйски Фронт за Спасението на Благинките“, та поне едно нещо в разрушената държава да си дойде на мястото.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре