Сега четете
Христо Терзийски ексклузивно пред News24sofia.eu: Това което става в София е недопустимо

Христо Терзийски ексклузивно пред News24sofia.eu: Това което става в София е недопустимо

Главен комисар Христо Терзийски е директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Роден е на 31 юли 1968 г. в Кюстендил.  От 24 февруари 2015 г. до момента той заема длъжността, като преди това е работил на различни длъжности в отделите „Наркотици“ и „Криминална полиция“ към СДВР. Завършил е висшето си образование в Техническия университет в София, а е полицай от 24 години. Назначен е на офицерска длъжност през 1996 година в сектор „Криминална полиция“ в 6-то Районно управление-СДВР. По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности:

-Оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР;

 
-Оперативен работник в сектор „Наркотици“ – СДВР;

-Началник на група в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР;

-Началник на сектор „Наркотици“ – СДВР;

-Зам.-началник отдел „Криминална полиция“ – СДВР.

През септември 2009 г. е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР, а на 24 февруари 2015 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

Това което става в София е недопустимо„.

Това заяви ексклузивно пред Информационна агенция News24sofia.eu новя министър на МВР Христо Терзийски.

– Г-н Терзийски как ще коментирате това, което се случва в центъра на София с новите блокади? 

– Недопустимо поведение на група протестиращи. МВР и СДВР няколко пъти призоваха за мир и спокойствие на протестите. Искам да припомня, че от няколко дни СДВР и „Пътна полиция“ призовават протестиращите да не блокират кръстовища и улици, но виждате, че въпреки нашите призиви това продължава да се случва.

– Г-н Терзийски снощи имаше информация, че служители на МВР и жандармерията ще махнат палатките на блокираните кръстовища в София, но в крайна сметка това не се случи. Защо?! 

– Това не мога да коментирам.

Цялото интервю с Христо Терзийски ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД МИНУТИ НА News24sofia.eu!

Припомняме, че 31-вия протестен ден започна под знака на нова палаткова блокада. Снощи протестиращите си върнаха обратно “Орлов град”, а полицията не посмя да премахне лагера.

Такава заявка обаче бе дадена днес от СДВР, които заявиха, че ще премахнат блокадата в късните часове на днешния ден. Бунтовете срещу властта на спират вече цял месец.

Хронологията на днешния ден следим на живо с колегите от Информационна агенция News24sofia.eu:

21.40 ч.:

Въпреки проливния дъжд стотици граждани вече са в района на палатковата блокада, станала известна като „Орлов град“. Обстановката в района е спокойна, съобщи репортерът на News24sofia.eu Тодор Стефанов.

21.14 ч.:

Започна протестното шествие в сърцето на столицата. Демонстрантите се движат по жълтите павета и ще се присъединят към протестиращите от палатковата блокада на Орлов мост.

С чадъри и дъждобрани и въпреки дъжда протестиращите са хиляди.

20.30 ч.:

Влязохме в дни, в които ни заплашват разни полицаи от СДВР, министри и… който свари. Затова реших да ви развеселя. Понеже „не ни подслушват телефоните“ с Николай Хаджигенов и Велислав Минеков си казахме, че ще блокираме магистрала „Марица“. След като разбрахме, че властите добре са разбрали какво си говорим, пуснахме и съобщение в страницата на „Отровното трио“, в което призовахме гражданите да не ходят днес към Турция по АМ „Марица“. И понеже „не ни подслушват“, бяха изсипали сума жандармерия на автомагистралата… Бяха изпратили полиция и бодри катаджии. Осигурихме една добра екскурция на органите на реда, защото им изтръпнаха краката в София. Отклониха и тировете. Явно добре се чуваме по телефоните, а не ни чувате през микрофоните. Чуйте ни добре – това, което ви казваме е: Оставка!„, заяви от протестната трибуна пиар експерта Арман Бабикян.

Протестиращите сготвиха „Министерски омлет“:

След изявлението на Арман Бабикян към сградата на Министерския съвет полетяха яйца и домати.

20.22 ч.:

Дъждът не спря протестиращите и край фонтана пред Президенството вече се е събрало голямо множество. Протестите продължават с пълна мощ вече 31 дни. Чуват се бурни викове „Оставка“.

20.10 ч.:

Под прозорците на властта плавно нараства броя на присъстващите протестиращи. Пред сградата на Министерския съвет вече се намират около 500 души.

Чуват е призиви протестиращите да не се поддават на провокации от страна на полицията.

News24sofia.eu припомня, че по-рано днес от СДВР съобщиха, че в късните часове на днешния ден палатковите блокади, които бяха издигнати повторно ден след тяхното премахване, ще бъдат отстранени.

Въпреки драматично мрачното време тук, на Орлов мост има хора. Блокадата продължава. Днес е особено драматично не само заради времето, но и защото полицията отправи доста очевидни заплахи и ултиматуми към протестиращите. Баха изречени куп лъжи – полицията се опитва да прехвърли отговорността на гражданите за това, което се готвят да направят. Заплашиха, че отново ще атакуват лагера„, заяви от протестната блокада „Орлов град“ Христо Иванов от „Демократична България“.

20.00 ч.:

За пореден ден протести има и в други части на страната. Вече ви съобщихме за акциите на българското Черноморие в област Бургас – демонстрации имаше на плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган, както и край подпорната стена на Алепу.

Вижте и

Протест има и в град Варна. Това е поредната демонстрация, която се провежда в морската столица. Към момента там обстановката е спокойна. Все още протестиращите се събират в района край палатковия лагер. В района има и полиция. Възможно е тя да възпрепятства гражданите, ако те се опитат да разположат палатки и да вдигнат блокада.

Граждани се събират на демонстрация и в Пловдив.

19.30 ч.:

Въпреки дъжда в района на „Триъгълника на властта“ вече се събират хора. Заради излезлият силен вятър в столицата протестиращите държат палатките, опънати през изминалата нощ пред Министерския съвет.

В района на Орлов мост също са се събрали десетки хора. Заради дъжда те са скрити под разпънатите там шатри. Към момента демонстрациите преминават спокойно.

През днешния ден две акции бяха проведени по родното Черноморие – плажуването край летните сараи на Ахмед Доган и протестния плаж край подпорната стена на Алепу.

В средата на седмицата обстановката също бе крайно нагорещена на фона на пресконференцията на управляващата партия ГЕРБ. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

News24sofia.eu припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

Акция “Росенец” 2 имаше и преди няколко дни, когато бившият правосъден министър и лидер на “Демократична България” Христо Иванов отиде на място, за да провери сложена ли е отново ограда на общинския път, който води до държавния плаж.

Оказа се, че оградата е била премахната частично, като Иванов не изключи възможността това да се е случило временно.

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта – припомняме за изтеклите скандални записи и снимки. Последният запис се появи в пространството миналата седмица.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика).

На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре