Сега четете
Разследване на News24sofia.eu! Кой уби 18-годишната Мария Костова: държавата или дрогата?

Разследване на News24sofia.eu! Кой уби 18-годишната Мария Костова: държавата или дрогата?

18-годишно момиче издъхна от свръхдоза наркотици в столичния кв. „Орландовци“. Оказа се, че това е бившата възпитаничка на дом „Асен Златаров“ Мария Костова, която освен това е била и заразена с вируса на ХИВ. Момичето обаче е пуснато извън пределите на дома, върнато на майка му, която е умствено изостанала, без грам заинтересованост от институциите, особено на Агенцията за закрила на детето, а сега въпросния дом за деца „Асен Злататров“ е закрит от началото на 2015 г.


18-годишната Мария издъхна от свръхдоза, с бонус – зараза от вируса на ХИВ, научи Информационна агенция News24sofia.eu.

Отритната, захвърлена на произвола на съдбата, родена от слабоумна майка, приета в дом „Асен Златаров“ и върната обратно на майка си, след като става ясно, какво е здравословното ѝ състояние.

Това ексклузивно научи още News24sofia.eu от хора, тясно свързани със станалия известен като „адски дом“ – който от много време на сам е закрит.

Девойката е била отнета от слабоумната ѝ майка, защото тя не може да се справи с грижите за нея. Когато е била на 12 г. и половина станало ясно, че е бременна и вече е заразена с ХИВ вируса. На момичето е направен аборт, а по-късно отговорните институции, загрижени и натоварени със задълженията да спасяват деца в трудно семейно положение и риск, започват да обучават майката на Мария. За да ѝ вдигнат нивото с курсове и да могат да напишат в документ, че връщат момичето на родителя, защото той е в състояние да се грижи за него.

Историята приключва със смъртта на Мария.

Случаят е затворен. Нито Агенцията за закрила на детето, нито Домът, най-малко пък майката на Мария, вече имат какво да направят.

Сигналът на спешния телефон е подаден в 23,50 часа, съобщиха за News24sofia.eu от МВР.

Полиция и Спешна помощ веднага се отзовали на адреса в столичния квартал „Орландовци“, но попаднали само на безжизненото тяло на младата жена.

По тялото ѝ не е имало видими следи от насилие, обясниха още за изданието ни от полицията.

Трупът е изпратен за аутопсия. Момичето е живяло с родителите си, научи още News24sofia.eu неофициално.

Разследващите пък работят по няколко версии, като за момента клонят към хипотезата за смърт в следствие на наркотици. Това е кратката сводка и на полицията.

ДАЗД знаеше ли за това прехвърляне на Мария напред-назад, включително и уличните ѝ и сексуални похождения?

Вижте и

100%. Както знаеше и за С.*, който болен от СПИН бе спипан да проси на метри от сградата на Агенцията.

Тя бързо взе мерки и го прати за кратко в кризисен център, откъдето обаче постоянно бягал и отново излизал на улицата да проси, да се дрогира и да прави секс срещу мизерни левчета.

Оправдания имат и ще имат всички забъркани в тези грозни, мръсни, нещастни истории с предвидим фатален край.

Кой разрешава на слабоумните да имат деца? Защо домовете не се грижат за тях, а ги връщат обратно на улицата? Да, чел съм изказвания от сорта: „Знаете ли какви са тези деца и как се възпитават?“.

Няма ситуация обаче, в която на най-елементарно битово ниво и на най-високо управленско, държавата да си е на мястото.

Само още едно уточнение – държавата сме ние всички.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре