Сега четете
БСП иска извънредно свикване на НС за актуализация на бюджета

БСП иска извънредно свикване на НС за актуализация на бюджета

Снимка: БГНЕС / News24sofia.eu

БСП иска извънредно свикване на парламента в понеделник за актуализация на бюджета, обявиха на брифинг от партията.

Причината е, по думите на Корнелия Нинова и Румен Гечев, раздаването на милиони на различни сектори и увеличаването на заплатите на държавни чиновници от някои агенции с 30%.

Това, според Нинова, Борисов го предприема незаконно и еднолично, защото трябвало да има решение на Народното събрание.

ПГ на БСП за България“ днес внасяме необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник от 13.00 ч„,уточни Нинова.

Определяме следния дневен ред. Първо, решение на Народното събрание, с което се задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета в парламента във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата„, каза соцлидерката.

Не сме правили консултации с другите партии за свикване на извънредното заседание. При внасяне на необходимите подписи от която и да е група председателят на Народното събрание е длъжен да го свика в 7-дневен срок, улеснили сме г-жа Караянчева, посочили сме деня и часа. Длъжни са“, мотивира се лидерката на БСП.

48 подписа по правилника на НС са достатъчни за свикване на заседанието, а социалистите ги имат, стана ясно от думите й.

На въпрос не може ли да се изчака с бюджетната актуализация до септември, Нинова опонира, че хората и фирмата, нуждаещи се от подпомагане не могат да чакат.

Румен Гечев добави, че социалистите не са против увеличение на заплатите, но има и други сфери, на които трябва да се вдигнат парите и затова искат да се обсъди в Народното събрание. Според икономиста управляващите „действат панически, те действат предизборно, те предлагат правилно повишение на доходите, но по незаконен и небалансиран начин„.

Вижте и

Летят милиарди, летят милиони, правителството не знае какво да прави„, каза Румен Гечев. „Искаме парламентът да се събере, тъй като си позволяват да разместват десетки милиони“, каза соцдепутатът. И заключи: „Лъжат от сутрин до вечер, няма цели, няма източници на ресурсите, паника в предизборната борба, която се очертава„.

Нинова осъди и посегателството над журналисти и каза, че искат „изслушване на министър-председателя и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за недопустимото насилие над репортери и граждани по време на Националната конференция на ПП ГЕРБ.

Тя съобщи още, че в днешния краен срок за подаване на документи за кандидатиране за лидер на партията два часа преди да изтече той заявлението си е депозирал само Кирил Добрев, с което кандидатурите стават общо 7 – с обявените вчера на Нинова и други петима социалисти.

Соцлидерката отказа коментар на проучването на Маркет линкс, което показва, че БСП е трета политическа сила след тази на Слави Трифонов с аргумента, че през последните дни социологическите изследвания били няколко и всичките си противоречали. Тя отклони въпроса за коалициите, защото било още много рано да се говори за това.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре