Сега четете
Протестиращите в София стигнаха и до сградата на Европейската комисия

Протестиращите в София стигнаха и до сградата на Европейската комисия

protesti-den 19
Снимка: Андрей Велчев.

За 19-а поредна вечер в района между президентството и Министерския съвет в столицата се събраха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

Протестиращите бяха на пл.“Независимост“. Исканията на протеста са същите – оставка на правителството на Бойко Борисов, като се акцентира върху въвеждането на машинното гласуване за по-голяма прозрачност на вота, настоява се и за промяна на конституцията.

Идеята на демонстрациите е да се противодейства на корупцията във властта и да се възстанови върховенството на правото, уточнява БНР.

Новото е, че беше взето решение да се създаде инициативен комитет, в който да  влизат представители на неправителствения сектор, а също и граждани. Този комитет ще координира действията по време на антиправителствените протести.

Въпреки изсипалия се дъжд над столичния център след 20:00 ч., хората останаха да протестират, след което тръгнаха на шествие.

Шествието стигна до сградата на Представителството на ЕК и ЕП у нас, където гражданите скандираха с искане Европа да чуе и види протестите и да им обърне внимание. С оглед на това беше затворено за кратко  движението по ул. „Георги С. Раковски“, като тролей N9 беше отклонен по бул. „Васил Левски“. Протестиращите поискаха от ЕК да си прибере Бойко Борисов щом толкова държи на него.

След като шествието премина през ул. „Г. С. Раковски“, то продължи по бул. „Васил Левски“ към сградата на Ректората и към Орлов мост, който впоследствие беше блокиран за поредна вечер.

Кръстовищата на Орлов мост и на НДК останаха блокирани близо два часа, но при все по-малък брой участници в протеста и малко след 23:00 ч. движението беше възстановено, с което беше сложен край на 19-ия ден на протеста.

Мнението на анкетираните за мерките, които предлага правителството:

“Това не са мерки, това е подигравка с този измъчен от арогантност, ограбване и простотия народ“.

“50 лева нито ще оправят един пенсионер, нито ще му дадат бъдеще“.

По-рано група млади хора от Плевен, които бяха дошли за вечерния протест в София, изказаха мнение за социалните и икономическите мерки, които днес представи премиерът. Според тях е трябвало преди три месеца тези мерки да бъдат взети.

Вижте и

Те носеха символична торта по случай 40-ия рожден ден на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Въпреки представените по-рано от премиера Борисов социално-икономически мерки за справяне с коронавирусната криза, протестиращите продължават да настояват за оставка на правителството и за оставка на главния прокурор. Все още не е ясно дали днес ще има шествие, в колко часа ще тръгне то шествието и дали ще бъдат затваряни кръстовища в града. Това казаха организатори на протеста.

Те очакват да се съберат повече хора, за да вземат решение.

Част от протестиращите в София се насочиха към сградата на Българската национална телевизия, където се проведе акция под наслов:

„След Росенец да си върнем и БНТ от Доган“, като участниците искат оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Акцията пред БНТ приключи малко преди 21:00 ч.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре