Тези журналисти са там за да работят, а не да ги бият, каза Гешев.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Андрей Велчев

Късно снощи известния с разследванията си в социалната свера в България – разследващият журналист Тодор Стефанов, беше нападнат пред сградата на Българска национална телевизия (БНТ). Нападателите са били двама от протестиращите, които са хвърляли вода, бира, и бутилки – стъклени от бира. Журналистът бе отведен в „Пиригов“ в стабилно състояни. Днес ще му бъдат снети показания, разследващите работят усилено за разкриване на извършителите от протеста.

След жестокото посегателство по време на работа не закъсняха и реакциите на колегите на Тодор Стефанов, институциите и политическите партии.

Главният прокурор Иван Гешев лично знае за случая. В разговор с репортер на ИА News24sofia.eu той определи нападението над журналиста като посегателство срещу българската журналистика.

Тези журналисти са там за да работят, а не да ги бият, каза Гешев.

В момента работим за да намерим извършителите. В протеста имаше много малдежи и хора търсим камери в района„, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Членове в Асоциацията на европейските журналисти в България настояват разследването да открие не само конкретните лица, а и да има наказани. С общо писмо до Тодор Стефанов пък колегите му пожелаха кураж и не скриха гнева си.

А факултетът, подготвящ бъдещите журналисти, пожела това да е последният случай, в който свободното слово е наказано.

Димитър Георгиев бивш депутат от ГЕРБ заяви, че в дни като тези на коронавирус и протести журналистите са на първа линия, за да информират и да осигуряват точна информация за обществото. Затова репресията и насилието върху тях е заплаха за националната сигурност.

Той призова МВР и Прокуратурата да открият бързо извършителите и да помагат на журналистите да вършат своята отговорна работа.

С разочарование и тъга разбирам, че снощи по време на протестът пред БНТ журналистът Тодор Стефанов е бил нападнат от протестиращи. Това е недопустимо! Едно от острите пера в българската журналистика, човекът, който следеше от първа линия делото срещу българските сираци у нас, човек направил десетки разследвания в защита на българските деца, тази вечер е бил нападнат пред БНТ. Няма логика и смисъл в това! Човекът, борещ се за правата на хората, днес стана жертва по неясни причини„, написа в личния си профил в социалната мрежа колегата от „Би нюз“ Александър Димитров.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu