Сега четете
Приятел на битото на протеста момиче: Полицаи я бутнаха с белезници на земята

Приятел на битото на протеста момиче: Полицаи я бутнаха с белезници на земята

Снимка: Кадър от бТВ
Снимка: Кадър от бТВ

Влачиха ме 50 метра по паветата“ – това разказа Антон Николов в предаването „120 минути“ по bTV. Той е един от протестиращите в София, които бяха задържани при демонстрациите на 10 юли и бяха подложени на побой. Николов е IT мениджър и е партньор на момичето, което полицаите са снимали и са „галели по главата“, както описа случката друг от задържаните – Евгени Марчев. В момента състоянието ѝ е добро.

Имаше удари по главата и огромна цицина на челото, вследствие избутването ѝ на земята с белезници зад гърба“, сподели той

Николов отрече някой от тях да е провокирал служителите на реда по време на протестите. „Имаше момчета, които хвърляха бутилки, имаше дори момче, което изкърти пътен знак и го хвърли по жандармерист. Ние просто бяхме между провокаторите и полицията“, обясни той.

Първо полицаите са задържали приятелката му. „Бях на 3-5 метра от нея, виждах какво се случва, но не виждах какво скандира. Първо полицаите хванаха нея, тъй като тя беше по-напред. Има кадри, в които се вижда как униформените ме задържат. Изглежда все едно си гледам телефона, бях разсеян, вдигнах си главата и видях как хващат приятелката ми“, каза Николов.

Удариха ме с юмрук и ме влачеха 50 метра по паветата. Влачеха ме до колоните, възползваха се, че съм в процес на задържане, за да използват физическо насилие. Един от полицаите беше решен да атакува левия ми бъбрек, като получих от 3 до 5 силни ритника“, сподели младият мъж.

Той разказа как униформените са се държали спрямо приятелката му: „Бяха я хванали за косата и за потника, приведена, за да я дърпат със сила. После я видях седнала при колоните. Презрамката ѝ се беше разместила от влаченето, беше доста спортно облечена – със спортно бюстие и с клин, нямаше предмети в нея, личните документи и телефона ѝ бяха в моята чанта. Не беше потенциална заплаха“.

Когато се обърнах, видях един от полицаите да я снима, видях светкавицата. Обърнах се разгневен и афектиран от тази случка, бях забравил, че съм задържан. „Защо я снимате“, попитах. А отговорът беше 2-3 настъпвания от полицай по гърба ми“, сподели Николов.

Той каза, че е лежал редом до студента по право Евгени Марчев край колоните на МС. Прекарал е с него над 10 часа – до приема му в „Пирогов“ в събота сутринта.

Вижте и

Мога спокойно да потвърдя, че Евгени се оплакваше, че не му стига въздух. Когато ни вкараха в килията в районното, видях, че имаше удари по тила отзад, нямаше рани по самото лице“, сподели Николов.

На въпрос какво би казал на полицаите, Николов отговори: „Че хората не са им враг. Първо се обръщам към хората – и полицията не ни е враг. Искам да кажа на хората да протестират мирно и ще има светлина в тунела, ако продължим по този начин“.

Младият мъж каза, че всеки ден, в който може е на протестите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре