Сега четете
Илинден

Илинден

Заснемане

А ето и след Горещниците идва и последният празник за предпазване от градушка и гръм, а и един от най-големите летни празници по време на жътва и вършитба – Илинден.

Св. Илия, в народните представи е изобразяван с огнена колесница препускаща по небето, той хвърля огнени стрели по ламите „да не ядът житото“ и ето така с този народен сюжет хората са си обяснявали появата на светкавиците и гръмотевиците. Задължително на този празник се коли курбан, обикновено се взима най-стария петел, правят се селски сборове, приготвят се и обредни хлябове. От Илинден натам все по чести стават селските сборове.

Знаете ли че Илинден е еснафски празник на кожарите, кожухарите, самарджиите.. Библейските легенди за живота на светеца са повод за неговия ден да бъде избран за патронен празник на тези занаятчии.
Св. Илия властва над природните стихии той носи още и прозвищата Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодол – светецът е заповедник на гръмотевиците. Поради това съществуват много митове и легенди (народния светоглед) свързани със светеца и природните стихии.

Вижте и

На самия празник не се работи, за да не удря гръм, също така тогава морето взима жертви. От днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение.

Хрисимира Велчева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре