Екип на Luboslovie.bg

AVV_6688

Под чадъри и с дъждобрани, но с плакати с лика на Васил Левски протестиращи се събраха при фонтана пред Президентството в десетия ден от началото на протеста с искане за оставките на премиера Борисов, третия му кабинет и главния прокурор Иван Гешев.

Днес България отбеляза 183-ата година от раждането на Апостола на свободата, а началото на протеста даде изпълнение на националния химн.

Към началото на протеста, около 19 ч., се бяха събрали около 500 човека. Със спирането на дъжда към множеството се присъединиха още и още хора. Традиционните скандирания: “Гешев е позор! Оставка и затвор” огласяха площад “Независимост” и днес.

Каква беше атмосферата? 

Какво направиха за нас” – попита адв. Николай Хаджигенов от “Отровното трио”, който взе микрофона след първия, качил се на импровизираната сцена – Арман Бабикян. – Цецко си купи апартаменти.

Цецка си купи апартаменти. Бойко напълни едни чекмеджета. Това направи ГЕРБ за нас. Днес е юбилейния десети ден, но не смятаме да протестираме 19 месеца. Трябва да започнем ефективни стачни действия.”

Хората бяха съсредоточени основно на пл. “Независимост”.

Към 21 часа отново заваля дъжд, а множеството започна да намалява. На площада имаше не повече от 300-400 души.

30-ина минути по-късно на площата мъж с чанове като на кукер “гонеше злото” от “триъгълника на властта” – между сградите на правителството, народното събрание и президентството.

Шествие имаше към 22 ч, когато множеството премине по “Цар Освободител” от Ларгото към основната сграда на Народното събрание и спря пред паметника на Левски, където отдаде почит. Финалът на протеста в 10-ия му ден бе поставен към 22:30 ч.

Провокации нямаше, нито ескалация на напрежение. Полицията съобщи за задържана млада жена, носила демонстративно газово оръжие. Тя е отведена в столично районно управление.

Охраната, осъществявана от полицейските служители е с цел опазване на спокойствието на гражданите“, подчертават МВР.

/ Снимки/източник: Андрей Вълчев, Luboslovie.bg