Сега четете
Момичето, което изкачи Партийния дом, за да снима протеста от високо

Момичето, което изкачи Партийния дом, за да снима протеста от високо

Ина Ангелова

Тя е само на 20 години. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност компютърни науки, но иска да стане оператор. Родена е в София. Тренира катерене от малка. И се придвижва с колело из града.


Тя е Ина Ангелова, момичето, което се покатери по сградата на Партийния дом, за да снима протестите в столицата от високо. Ина дори не е предвидила, че някой ще забележи как „превзема“ сградата. Не търси известност, напротив иска да е част от анонимните млади хора, залели площадите на София. Снимките й обаче говорят повече от нея самата. Те обикалят социалните мрежи и събират лайкове и подкрепа.

Защо е на площада? Защото иска да се чуе гласът на нейното поколение. „Според мен връстниците ми искат да бъдат управлявани от интелигентни хора, които имат умения и знания да управляват тази държава искрено и всеотдайно. А не от хора, които изобщо не се интересуват от страната ни, а са нечии кукли и обслужват нечисти интереси, за да печелят пари. Те са на власт, не за да развиват собствената си държава и тя да просперира. Младите виждат какво се случва, те не искат да бъдат тъпкани и да се унищожава всичко тук“, казва Ина и допълва, че сегашните управляващи са се оказали на власт с фалшиви обещания.

Тя е категорична, че младите хора трудно се лъжат, защото са образовани и необременени, свободни. Те виждат как се съсипва природата, как се разходват европейски средства. От дълго време таят гнева си. Затова са на улицата.

На въпрос защо хората искат оставката на главния прокурор Иван Гешев обяснява, че съдебната система не работи и няма еднакво отношение към хората. Прокуратурата служи на властта и реално хората, които трябва да са разследвани, не са. Разследват се неудобните на властта.

Като повечето млади хора, Ина смята, че трябва да се свика Велико Народно събрание, за да се промени системата. Според нея прокуратурата трябва да мине в изпълнителната власт, защото сега е безконтролна. Над главния прокурор няма никого. „Гешев се чувства всевластен, защото няма кой да го контролира“, коментира тя.

Ина признава, че с приятелите си не говорят много за политика, а единици от тях смятат, че демокрацията се превръща в невъзможен идеал. Но на хората със сигурност не им е безразлично какво се случва тук.

Вижте и

Прави й впечатление реакцията на полицаите. От една страна, част от тях са безразлични и чакат да им мине смяната. Но друга част са на страната на протестиращите и ако можеха, щяха да бъдат на площада „от другата страна“. „Вчера хората запяха химна. Мина един началник на полицаите и им каза да сложат ръката си на сърцето. Направиха го, някои бяха съвсем искрени“, казва момичето. „Вярвам, че има доста свестни полицаи, които биха подкрепили протеста, ако не бяха на работа“, допълва то.

Ина Ангелова е сигурна, че на протеста има платени агитки, които са на площада, за да провокират хората. „Дано не успеят“, казва тя. Според нея живата верига от хора между протестиращите и полицаите е логично решение. „Хубаво е, че го правят. Нормално е някой да се опита да се противопостави на платените агитки, които търсят сблъсък“, казва Ина. Хората изявяват своята позитивност по всякакъв начин, например като почистват след протеста.

Това скромно момиче само на 20 г. е една от многото млади хора, които искат да останат в България, но за да се случи това, трябва промяна. Младите хора, в чиито очи се чете надежда… Дано тя не угасне никога.

/ offnews.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре