Сега четете
Ще се търси глас за стабилизиращ план

Ще се търси глас за стабилизиращ план

Снимка: News24sofia.eu/БГНЕС
Снимка: News24sofia.eu/БГНЕС

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свиква Съвет на управляващата коалиция заради протестите и в търсене на план за консолидиране на институциите у нас. По време на срещата ГЕРБ и Обединените патриоти ще обсъдят и оставките на Владислав Горанов , Младен Маринов и Емил Караниколов, които снощи поиска премиерът.

Борисов обяви за предстоящата среща с управляващите партньори и обясни, че ще търси съгласие за стабилизиращ план, изход от ситуацията с нестихващите антиправителствени протести.

„Народът – той определя кой, как и кога да управлява“ – отбеляза Борисов, цитиран от БНР.

„Има и инструменти, които казват по какъв начин се прекратява мандат или се правят предсрочни избори. Искам да проговорим тези неща, включително и с коалиционните партньори. Ако нямаме план за стабилност, включително и с опозиционните партии да се договори какво ще правим и през останалите месеци… Никой не може да се справи сам“ – категоричен бе премиерът.

Днес се очаква Борисов да получи оставките на тримата министри – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, който е и от квотата на патриотите. Причината – ГЕРБ иска партията да се разграничи от внушенията, че въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Промените в правителството Борисов 3 започнаха още през октомври 2017 г. с оставката на здравния министър Николай Петров, заменен от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев.

Последваха три оставки на куп, мотивирани с поемане на политическа отговорност за катастрофата от 25 август 2018 г. на автобуса пътя Своге-София, в която загинаха над 25 души. От правителството тогава си отидоха министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев, заменени съответно от Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

На 21 ноември 2018 г оставка подаде и вицепремиерът и коалиционен партньор Валери Симеонов, заменен от Марияна Николова.

Вижте и

Пролетта на 2019 година Апартаментгейт провокира оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева, заменена с Данаил Кирилов, а малко по-късно и земеделският министър Румен Порожанов си отива, заменен от Десислава Танева.

Най-изненадващата оставка в третото правителство на Борисов бе тази на социалния министър Бисер Петков, който всъщност в рамките на мандата я подава два пъти. В стола, начело на МТСП седна до тогава зам.-образователния министър Деница Сачева.

В първия месец на тази година от правителството си отиде и екоминистърът Нено Димов, като той си подаде оставката от ареста, с повдигнато обвинение за източването на язовир „Студена“ и водната крива в Перник. Неговото място бе попълнено от депутата от ОП Емил Димитров, известен с прякора си Ревизоро.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре