протести

“Българските граждани имат право на различно мнение. Нашата задача е да се опитаме да запазим живота им и и да предотвратим сериозни инциденти. Притеснението ми е нормално и обяснимо, поради факта, че вчера около 22 часа определена група хора мотивирани опитаха да нахлуят в сграда на държавна институция”.

Това каза по време на брифинг на МВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Колеги, които са оборудвани, трябваше да запазят здравето на хората и Народното събрание. Искам да призова онези групи от млади хора, които вчера хвърляха самоделни и взривни устройства, да се замислят дали не е възможно да пострда някой техен близък, невинни граждани, майки с деца или журналисти. Когато има проблем, се обръщате към институцията наречена МВР. Ние не сме репресивен орган или лошите. Ние поемаме отговорността си и вчера категорично не беше използвана физическа сила. Материалните щети не са толкова важни. Призовавам хората да протестират мирно. Ние сме гарант и сме до тях. Няма да позволим определени групи хора и лица да опорочат мирния протест. Във вчерашния ден, около 22 часа, след като групата млади хора опитаха да нахлуят в Народното събрание. Има задържани 6 лица, за които към момента имаме данни, че са съпричастни към този вандалски акт. Установили сме още 7 лица, за които има безспорни данни, че участват в опит за метеж. Има образувано досъдебно производство“, допълни той.

Част от лицата са криминално проявени. Задържанато лице има криминална проява за нанасяне на телесна повреда“, допълниха от държавното обвинение.

Старши комисар Хаджиев заяви, че част от задържаните са имали сблъсък със закона по линия на наркотици.

Единствената ни задача е тези лица да бъдат установени и когато бъдат събрани доказателства, да бъдат обвинени“, отсече столичен полицай №1.

Той наблегна и на факта, че под команда на дадено лице, останалите хулигани са започнали да хвърлят стъклени бутилки по полицаите. 

От прокуратурата заявиха, че има едно повдигнато обвинение, а лицето е задържано в срок от 72 часа. Има две 15-годишни лица, които са задържани и откарани в 5-то РПУ.