Сега четете
За „здравите“ и „счупипените“ държави

За „здравите“ и „счупипените“ държави

107808422_1564304423744314_6318581869028679278_oА какво правим, когато шефът на лудницата е „един от нас“?!

Боян Кутевски

Според непризнатата от мнозина, но предимно четена като основен източник на „сериозна“ информация от още повече хора като стартов източник на информация Wikipedia: „Налудностите са разстройство на съдържанието на мисловния процес, грешно съждение, при което въображаеми факти се смятат за действителни. Те могат да бъдат симптом на психозите, но също така и на инфекциозните болести, интоксикациите (алкохолизъм, токсикомания…) и дори при много висока температура. Понякога налудността става хронична. Трайното ѝ установяване означава тежко разстройство на личността и променя дълбоко отношенията на страдащия с неговото обкръжение. Хроничните налудности (параноялни налудности, хронични халюцинаторни налудности, фантастни налудности) заемат голямо място в психопатологията на възрастния поради разнообразието и важността им.“
Извинявам се за дългия цитат! Но: с кое от прочетеното в описанието налудността не бихте се съгласили, гледайки и слушайки министър-председателя на Република България Бойко Борисов в последното му прочувствено обръщение към българския Фейсбук-народ?! Приглушената светлина, запердените прозорци и иконата трябва да маркират една драматична ситуация – Той свещенодейства и ни ни спасАва от Лукавия, готов е да понесе Христовите мъки, но да завърши Магистралите и да опази Метрото, нежели да е с нас в Евро-чакалнята…
Към горните причини за налудността следва да прибавим и преяждането с власт – то е алкохолизъм и токсикомания в едно, то е Алфата и Омегата на хората, които искат да надскочат крайните резултати на отделителната си система. Но нека опитаме да противопоставим Неговата „здрава държава“ на това, което ние, желаещите да го видим извън Властта искаме да „счупим“. Ето няколко важни детайла от действителността в здравата Му държава, които правят всички сериозно съмняващи се в колективния здрав разум:

1. Той е единствената институция, която въздава решения. Именно „въздава“, а не „взима“ решения. Няма по-висша форма на мъдро и справедливо решение от изказаното в „джипката“, вербализирано с многобройни „…сиреч…“ и материализирано чрез административен и прокурорски терор върху всичко и всички.
2. Той е човекът, който може да обижда и принизява всичко и всички, защото е тарикат, а всички останали сме „балЪчЕта“ и не можем да измислим нищо по-работещо от далаверата и вкарването на простаците и другите тарикати в нея. Няма нищо друго стойностно в тоя свят, освен да се „работим“ едни други и парите просто да пристигат балирани в неговите бездънни шкафчета.
3. Той също се покланя на едни други тарикати, но това е, защото е (извинявайте, Ръдиард Киплинг и Валери Петров!), „…човек безкрайно предвидлив и досетлив“. Той може да целува пазви, но после ние ще трябва да си платим за унижението Му, защото не ни подобава да знаем, че е страхлив до параноя, комплексиран до безподобие, зъл и безроден като истински крокодил с дерматологично заболяване.
4. Той е единственият, който може да си позволи да краде от всичко и всички и да представя кражбата като съзидание, защото е изтърпял унижението да е изтривалка на купчина други подобни влечуги преди него и дори кметът на Симитли има своя легенда за ситуации в миналото, които ние всички трябва да изкупим.
5. Той си е платил на всички изверги и налудни типове по света (с нашите пари, ъф корЦ!) и може да ни „размазва физиономиите“, защото искаме просто да се махне и да ни остави да живеем спокойно, дори и в тая Балканска лудница, за която се надявахме че ще стане като Света, а Светът стана като нея… Не, разбира се, че няма да подаде оставка – та нали за това се иска да имаш някакъв кварк (казват, най-малката частица във Вселената) морал и срама от Бога и народа, а Той не е и чувал за подобни неща.
6. Той е легнал напрЕки на държавата и спи и пърди върху всичко и всички, защото ние 10 години му създаваме усещането за незаменимост. Да бе, именно всички, защото не сме изпочупили главите на хората, които Му организират и продават избори!
7. Той има всички основания да издевателства върху нас, защото ние периодично си го причиняваме, лъжейки себе си и околните, че не сме достойни за никой и нищо по-добро. Във всеки от нас, драги мои, има по един, който псува и мърсува и след това иска да се похвали с безчинството си и, хайде да си кривим душата и да го отричаме, защото иначе нямаше да го оставим да прави нещо друго, освен да пълни вода на пожарната кола.
8. Той и сега се кани да ни изправи едни срещу други по улиците, където да пролеем кръв за неговия рахат и накрая пак да купи изборите… Добре бе, а показахме ли му с нещо, че не искаме да се продадем?!
9. Той няма да си тръгне без бой – каза го! Готови ли сме да го бием с това, което ще го накара да запълзи към дупката си и да не изпълзява повече от там – а именно – с отказ от корупция, мафия и беззаконие?!
10. Той НЕ Е прочел „Винету“! Това е велика трилогия на Карл Май, от която момчетата научават какво е да си Мъж и да живееш с Чест и Достойнство. Ква чест и достойнство видЕхте в Баце, бее…

Вижте и

Сега въпросът е – какво да правят хората в лудницата, когато установят, че са нормални и са държани вътре насила от истинския Луд?! Просто е като самия Шеф на лудницата – хващай, връзвай и слагай в Изолатора – на другите, които му помагат, вероятно бързо ще им се върне Здравия Разум!

Илюстрация: Gerd Altmann/Pixabay.com

BojanK_1  Боян Кутевски – Контент Мениджър. Доктор по Политология, водещ експерт по връзки с обществеността и маркетинг. Много студенти го познават като преподавател в Софийския Университет, Нов български университет и Датския колеж в София. Редом с преподаването д-р Кутевски поддържа и интересна рубрика в сайта. e-mail: Koutevski@luboslovie.bg 
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре