20200712_130309

Снимка: БНТ

Интервю на Диана Янкулова с проф. Александър Маринов в предаването ”Неделя 150”.

“Мутризацията на управлението е видима”, заяви пред БНР проф. Александър Маринов – председател на Стратегическия съвет при президента. Той уточни, че става дума за манталитет на упражняване на властта, а не толкова биографична характеристика, макар че, според него, и такива хора има във властта.

“Множество факти, свидетелства и материали, които го доказват. След като държавата може да се управлява с такива способи и народът може да се ограбва по такъв начин, значи преходът не е приключен. Всичко това, според мен, искат гражданите да приключи. Това означава изразът “Мутри вън”, обясни проф. Маринов и добави, че мутрите са лица, а мафията е начин на организация на властта – срастване на престъпността с властта.

В предаването “Неделя 150” той заяви, че обединението на нацията трябва да е около ценности и основни правила на съвместното ни съществуване, които са записани в Конституцията:

“Именно погазването на върховенството на правото, на отговорностите и правомощията на институциите предизвика гнева на гражданите. Гражданите не излязоха, за да защитават личността Румен Радев. Те видяха в “нашествието на варварите” смъртна заплаха срещу конституционния ред и демокрацията в България”. Според него прокурорска акция в сградата на президентството е демонстрация на груба сила, “израз на убедеността на главния прокурор, че над него е само Бог”.

По думите на председателя на Стратегическия съвет при президента независимостта на съдебната власт се разбира “от някои хора” като възможност за безконтролно нарушаване на Конституцията и законите на страната:

“Не може да има власт с такава независимост, която да я поставя над Конституцията и законите на страната”.

Проф. Маринов заяви, че липсата на достатъчно доказателства е причина президентът Радев да не поиска оставките на съветниците му, които са разследвани от прокуратурата