Сега четете
Героите на E. Пелин от „Гераците” оживяват на сцената на търновския театър

Героите на E. Пелин от „Гераците” оживяват на сцената на търновския театър

Класически прочит на повестта „Гераците” от Елин Пелин ще предложи в своя нов премиерен спектакъл Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Героите от това емблематично произведение на българската литература ще оживеят за първи път на великотърновска сцена на 28 юли от 19 часа в голяма зала на МДТ. В новото заглавие в афиша на храма на Мелпомена в старата столица участва целият драматичен състав на театъра.DSC_0256

„Моят прочит на „Гераците“ е с абсолютен респект към текста на Елин Пелин. С актьорите много се стараем да запазим колорита и аромата на омайния му тест и в същото време да търсим двигателя на действието във всеки един момент, защото без това театърът ще се превърне в рецитал. Разбира се, не е възможно в XXI век да няма знаци на нашата рефлексия, най-вече с една ярка визия с помощта на пластиката и невербалния театър“, сподели гост-режисьорът Невена Митева. Тя допълни, че Елин Пелин пръв заговаря за разпада на българското семейството и за загубата на моралните стойности. По думите й текстът му звучи плашещо актуално днес.

Съвместната работа по „Гераците“ е първа среща на известната режисьорка с екипа на великотърновския театър. „Изключвам неколцина актьори, които познавам от академията и други театри. Но много бързо се сработихме с екипа и аз се чувствам комфортно с тях. Намерихме общ емоционален език. Надявам се че ще изградим един вълнуващ спектакъл, защото на никой артистите не е чужд на заложените послания в текста“, призна Невена Митева.

Режисьорката е дългогодишен директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов” в Габрово и основател е на фолклорния театър на открито „Етъра”. Тя е почетен гражданин на Габрово и „Жена на годината 2003” на Американския биографичен институт. Има над 100 постановки в различни театри в България, но е поставяла спектакли и в Германия, Русия, Армения, Румъния и Беларус. Има множество награди за режисура у нас и чужбина, като най-престижна е тази от фестивала „Интегра” в Хановер, Германия. Директор е на Фестивала на комедийния спектакъл и на Фестивала на монодрамата BGMOT в Габрово.

С „Гераците” великотърновският театър ще изненада своята публика не само със силна актьорска игра, но и с мащабен декор, авторска музика и вокални изпълнения на живо. Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, музиката е на Петър Атанасчев, а вокален педагог е Яница Брънзелова.

„Заедно с художничката Лидия Къркеланова искаме да изградим една развиваща си и в същото време метафорична сценография. От зеления бор, в който задружно живее семейството на Гераците до обгорелия ствол, в който са вградени сенките на изчезващото семейство. Костюмите са верни на епохата – в началото шарени и пъстри, но постепенно стават сиво-черни“, каза още режисьорката.

Вижте и

В спектакъла участват актьорите Детелин Кандев, Виктор Терзийски, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Милен Иванов, Лиляна Иванова, Стоян Борисов, Добринка Тосева, Иван Митев, Стефан Методиев и др. Специално за „Гераците“ в екипа на великотърновския театър е привлечен младият артист Цветан Колев. По думите на Невена Митева той ще играе една симпатична роля – тази на ратаят у Гераците Лазар, който се влюбва в Йовка – дъщерята на най-големия син Божан. „Този епизодичен образ е всъщност много важен, защото се явява антипод на Павел. Той носи доброто, съчувствие и смиреност, все добродетели, които за жалост са на изчезване“, посочи гост-режисьорът.

Премиерата на „Гераците“ е на 28 юли от 19 часа в голяма зала на МДТ. Билети вече се продават на касата на театъра.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре