Сега четете
Почина спешен медик в София, заразен след изкуствено дишане

Почина спешен медик в София, заразен след изкуствено дишане

phpr2xum0_800x_49-годишен медик от Центъра за спешна медицинска помощ в София е починал от коронавирус, съобщават от Националната асоциация СМП.
Д-р Юлиян Стамов се е заразил при сърдечен масаж и изкуствено дишане на заразен пациент в тежко състояние. Според асоциацията болестта е отнела живота му само за седмица.

В началото на май д-р Нели Пандова почина от COVID-19. След едномесечно лечение и три отрицателни теста, аутопсията показа, че причината за смъртта й е коронавирус.

„Не очакваме хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни, да схванат героизма на д-р Стамов. Не очакваме и да го наградят посмъртно началниците му. Масово ни пренебрегват, независимо че сме 10% от заразените и боледуваме тежко“, пишат от асоциацията.

„Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот. Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите, в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие.

Вижте и

Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето. Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да лишим пациента си от шанса да оцелее. Но най-много вируси се отделят при аспирация, интубация, венозни манипулации. Колкото е по- голям поетия вирусен товар, толкова по-тежко протича инфекцията на заразения, особено ако е изтощен от дежурства, безсъние и стрес медик.

За да пренебрегнеш собствения Живот пред Живота на непознат, трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви!!! Поклон Докторе!“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре