Освен ректор на НАТФИЗ вече четвърти мандат, проф. Станислав Семерджиев или Стенли, както го наричат всички негови студенти, колеги и приятели, е и създател на специалността Драматургия, автор на идеята и главен сценарист на първия многосериен български телевизионен сериал след промените – „Хотел „България”, учител на мнозина от сценаристите, които застанаха зад някои от най-успешните ни нови сериали, а от седем години е и изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища (CILECT).

Извън всичко това обаче той е един от най-добрите, ерудирани и интересни преподаватели, при които съм имала удоволствието да уча. Като пример ще кажа само, че днес всеки пети цитира теорията за митовете на Джоузеф Кембъл и как именно тази теория е в основата на сценария на култовите „Междузвездни войни”, но преди повече от 20 години тези неща ги преподаваше само Стенли.

В онези години той бе и единственият, който преподаваше американската система за писане на сценарий, за изграждане на персонаж, на конфликт и т.н. В същото време днес много се говори за т.нар. „хибридно“ кино, но тъкмо Стенли направи първия подобен филм в България – „Авантюрата Хамлет“, заснет при изключително трудни условия на Седемте рилски езера, още през 1999-а и както той обича да уточнява – три години преди „Изгубени в Ла Манча“ на Тери Гилиъм.

Редица години Стенли провежда радикална реформа на обучението в НАТФИЗ, която все още е в експерименталния си период, но по която, според него, се преподава кино в някои от най-елитните филмови училища в света като Нюйоркската филмова академия, Lа Femis във Франция, Университета за телевизия и кино в Мюнхен и др. През есента на 2018 г. лично ректорът на прочутия CalArts (Калифорнийски институт по изкуствата) Лейтън Пиърс ще пристигне в НАТФИЗ, за да разбере отблизо как работи системата.

Освен това Стенли не изпуска от поглед българските филми и телевизионни сериали, има професионално мотивирано обяснение за успеха и неуспеха на всеки един от тях, пътува непрекъснато заради ангажиментите си към CILECT като буквално е кръстосал надлъж и нашир целия свят.

Ето пълното му интервю пред Андрей Велчев, заснето в напълно обновената зала АУЛА на НАТФИЗ: