Сега четете
„Никога не си почивай“

„Никога не си почивай“

17F5F870-75EF-45FF-B7A0-AD568679405A_w1023_r1_sСтефан Иванов и 16-годишният му син Максим потеглиха с двуместна лодка в опит да прекосят Атлантическия океан. Те тръгнаха в неделя сутринта от пристанището на португалския град Портимао, а разстоянието, което трябва да изминат до Бразилия, е с дължина 6 хиляди километра.

Лодката се задвижва с гребане. В 13 часа българско време в неделя те се намираха на 3 километра от брега, движейки се със скорост 4 километра в час. Тук може да следите техния прогрес в реално време. Очаква се експедицията да отнеме между 60 и 90 дни.

„Където най-близкият човек е в космоса, а не на сушата“. Двама мъже, две гребла и 60 дни в океана

Самият Макс е роден в Бразилия през 2003 г., когато родителите му са живеели там заради тогавашната си работа. Той все още не се е връщал в страната и е избрал да пристигне по необичаен начин.

Ако мисията им е успешна, това ще е първата българска експедиция, преплавала океан с гребна лодка. Дамата българи правят това, за да привлекат общественото внимание към стимулирането на донорството.

„България е на 28 място от 28-те държави в Европейския съюз за донорство на органи. Смятаме, че това не трябва да е така. Смятаме, че повече българи трябва да разберат за това, колко е важно човек след смъртта си да е благосклонен да дари органите си, така че да може да помогне на един, двама, дори на 6 души, ако е възможно“, коментира 16-годишният Максим пред Свободна Европа в началото на юни.

И той, и баща му подкрепят инициативата „Да! За живот!“, организирана от Министерството на здравеопазването, която цели разпространяването на повече информация за донорството на органи.

Вижте и

Името на лодката, построена от Иванови, е Neverest, което на английски означава „Никога не си почивай“. Това е и препратка към най-високия връх в света Еверест, който е и символ на голямо личностно постижение.

През цялото време ще може да следим техният прогрес в океана чрез GPS Live Feed, за който можете да намерите информация във Фейсбук и Инстаграм страниците на Neverest Ocean Row.

"Най-много ме е страх да съм далеч от всички". Макс и Стефан преди предизвикателството
Luboslvie.bg по svobodnaevropa.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре