20200612_174329Интересна инсталация привлича погледите на столичани, които през последните няколко дни са минавали през оживеното кръстовище на булевардите “Фритьоф Нансен” и “Евлоги Георгиев”.

Там в един малко занемарен и неизползван рационално триъгълник може да се види проектът “Шумов трафик” на Ърбид (Urbid) – Гражданска платформа „за градски намеси от долу нагоре“.

„Идеята и финансирането са наши, но реализацията е с ентусиазма и труда на много професионалисти и доброволци“, подчерта пред Радио София инициаторът Яне Френски, който е и експерт към ООН, а също така се занимава с иновации. Той разказа какви етапи е преминал проектът от февруари т.г. насам.

„Обикновено говорим за замърсяването на въздуха, а с този проект решихме да обърнем вниманието върху шумовото замърсяване. А това е световен проблем. Според изследвания постоянно излагане на шум над 55 децибела води до сериозни здравословни проблеми.“

Инсталацията представлява микрофон, който измерва нивата на шум. На близките въздуховоди е нанесена информация за шума, който се създава от различни превозни средства.

“Мислим, че това е перфектно място за показване на този проблем.

20200612_174346

Всъщност с платформата и мобилното си приложение Urbid не се намесва в градската среда, колкото създава инструментите и свързва заинтересовани звена за извършването на промени в пространствата.

Инсталацията “Шумов трафик” ще остане на описаното място един месец, освен ако общината реши да продължи пребиваването му.
В момента от Urbid работят върху други 2 намеси, които трябва да се видят в града до средата на юли. Очакват се и още номинации от граждани за подобряване на още софийски локации.

Снимките са на Luboslovie.bg, автор Андрей Велчев