Сега четете
Великотърновският театър поднови репетициите на оперетата „Прилепът”

Великотърновският театър поднови репетициите на оперетата „Прилепът”

Ръководството на великотърновския театър възстанови редовните репетиции на творческия състав. След близо тримесечно прекъсване заради въведеното извънредно положение в страната артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” отново са в храма на Мелпомена.

През тази седмица са подновени репетициите на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син. В новото премиерно заглавие участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ. С тях работят главният диригент на театъра Игор Богданов и гост-режисьорът Гълъб Бочуков. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, художникът Лидия Къркеланова, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.

„Извънредното положение завари творческия екип броени дни преди премиерата на „Прилепът” и прекъсна последните ни репетиции. Сега премиерата ще бъде на 23 юни от 19 часа в голяма зала на театъра. В салона зрителите ще бъдат на дистанция и ще се спазват всички противоепидемични мерки”, увери директорът на МДТ Васил Вълчев.

„Прилепът” на великия Йохан Щраус-син е емблематично  произведение за епохата на виенската класическа оперета. То винаги е печелило одобрението на публиката и присъства неизменно в репертоара на световноизвестните оперни и оперетни театри, наред с произведенията на Моцарт, Верди, Вагнер.Prilepat

Надявам се нашият спектакъл също да бъде на висотата на гениалната музика на Щраус”, споделя гост-режисьорът Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на оперетата. Той призна, че се е постарал да подреди сюжетната линия в либретото на „Прилепа”, за да стане то по-разбираемо за съвременния зрител. „Това е изключително весел спектакъл, изграден на принципите на комедия на ситуациите. Затова ние ще засилим актьорското присъствие в оперетата. Любов и ревност, изневяра и двуличие са основните проблеми, които драматургията носи, но те не са чужди и на съвременния зрител”, сподели Гълъб Бочуков.

След спектакъла в старата столица екипът на МДТ ще направи премиера на „Прилепът” и на открита сцена в Сливен. На 31 юли обичаната оперета ще бъде представена и сред естествения декор на крепостта „Царевец” във Велико Търново. С шедьовъра на Щраус съставът ще участва в петото издание на Летния сезон на оперните театри „Сцена на вековете”.

Вижте и

Премиерата на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син във великотърновския театър ще бъде на 23 юни от 19 часа в голяма зала. Билети вече се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.

Автор: Мирослав Дечев

Снимка: МДТ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре