Във Велико Търново бе почетена паметта на големия български поет и революционер – безсмъртния Христо Ботев, пред паметника му в центъра на града. Кметът Даниел Панов, жители на старопрестолния град, ученици, представители на институции, организации и сдружения поднесоха венци и цветя в знак на признателност и почит към Ботев и българските герои, посветили се на свободата и националното обединение. Проведе се традиционният военен ритуал, а точно в 12,00 ч. звукът на сирените огласи Велико Търново и населените места от общината, за да напомни за героизма на Христо Ботев и българските герои.4 (1)

Отслужена бе заупокойна молитва, а ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ представиха литературна композиция, посветена на бележития българин.

„Макар да живее само 28 години, Ботев остава завинаги в нашата национална памет и достойно е най-високо място в пантеона на славните българи. Думите не могат да опишат величието му. До ден днешен, от Околчица духът му гордо брани България и българския народ. До ден днешен Ботев живее във всеки от нас. Но най-хубавото е, че живее в младите великотърновци“, коментира кметът Даниел Панов.2 (2)

Още през 1877 година търновци първи почитат паметта на Ботев и загиналите за свободата на България още след Освобождението. В старопрестолния град са живели и най-свидните след България на Ботев – съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. В знак на почит цветя бяха положени на гроба им, както и на всички паметници, свързани с национално-освободителното движение.

Автор: Мирослав Дечев

Велико Търново 144 г. от гибелта на Христо Ботев!

Публикувахте от Любословие.БГ в Вторник, 2 юни 2020 г.