Най-малко осем журналисти са арестувани вчера следобед в Москва, след като излязоха на самостоятелни протестни акции в защита на своя колега Иля Азар.

Протестът беше планиран пред сградата на московското управление на МВР на улица “Петровка”.

Първи с плакат в подкрепа на Азар излезе главният редактор на сайта “Медиазона” Сергей Смирнов. Арестуваха го след 10 секунди.

Протестът на журналистите е в подкрепа на техния колега от “Новая газета” Иля Азар, който е и общински съветник в московския район Хамовники.

Азар беше арестуван на 26 май на същото място – пред сградата на московското управление на МВР на “Петровка”, и до момента не е освободен. Той, от своя страна, излезе тогава на самостоятелен протест в подкрепа на Владимир Воронцов – създател на популярната публична група в Telegram “Полицейски омбудсман”, която разкри редица случаи на полицейски произвол.

На задържаните днес следобед журналисти е съставен протокол за “нарушение на правилата за провеждане на акции” и за “нарушение на режима на изолация”.

Представителят на ОССЕ в Русия по свободата на медиите и комисарят по правата на човека на Съвета на Европа излязоха с декларации в подкрепа на арестуваните днес журналисти.

Любословие.БГ по Offnews