udar-radoslavova-kola-monitorНеизвестни престъпници разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

Колата на „Телеграф медиа“ е била паркирана на метри от редакцията на вестника близо до кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф“ и „Христо Ковачев“. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

Неизвестно лице разби колата на колегата ни, която бе паркирана на броени метри от редакцията. Радославова е част както от ръководството на медийната група, и от разследващия екип на изданията ни. Засега не е ясно кой е извършителят, не е ясно и кой е поръчителят, но е категорично сигурно, че който и да е наредил този удар е бил един от хората, разобличени от публикациите на „Телеграф медиа“, пише “Монитор”.

Повече от ясно е, че този акт цели да заглуши гласа на свободните медии. Ние обаче твърдо оставаме на безкомпромисната си позиция да продължим да разобличаваме и вадим на светло престъпленията на олигарси и техните кръгове.

Явно разстроени от безкомпромисната политика на изданията ни бандити, стартираха своята отвратителна акция в сряда сутринта. Когато журналистката слязла пред дома си, тя намерила залепен стикер върху предното стъкло на колата си „Пежо“ 206 с надпис – „Пречите!“.

„Първоначално реших, че някой от съседна кооперация има претенции към мястото за паркиране и даже се ядосах“, разказа Радославова. 8 часа по-късно обаче намира колата си разбита. Явно нервите на злонамерените типове не са издържали и те са продължили пъкления си план и са атакували возилото, паркирано близо до кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф“ и „Христо Ковачев“. Щетите по колата са сериозни, изкорубена е цялата конзола, тарашено е в жабката, но нито една от личните вещи на журналистката (сред които таблет и друга ценна техника – б.р.) не липсват. Напротив – нападателят е събрал стриктно всички счупени части на колата, както и личните вещи на Радославова в найлонова торбичка, която оставил на задната седалка на возилото. Полицейският оглед на колата пък показа, че всички кабели към конзолата за радиото и климатика на колата са нарязани професионално с клещи, а извършителят е действал доста самоуверено.

„Когато чух единият от полицаите да казва, че нападателят е дошъл „подготвен“, разбрах, че ситуацията е сериозна“, обясни още Радославова.

„Колкото и да не ни се искаше да вярваме, явно нападението е предупреждение срещу целия екип. Наталия е част от разследващия екип на „Телеграф медиа“. Заедно с нея сме изработили десетки разобличаващи материали, които със сигурност са засегнали сериозни интереси, но никой от нас никога не се е страхувал. Няма да започнем да се страхуваме и сега“, коментира главният редактор на „Монитор“ Любомира Будакова.

Сред имената на изобличените от разследващия екип на „Телеграф медиа“, част от който е Наталия Радославова, са олигарси като Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Васил Божков. Точно затова според нея е много важно да се установи кой стой зад тази атака.

„Случилото се е покушение над „Телеграф медиа“ и свободата на словото. Средата е отровена от медии на олигарси, които ги използват като щит срещу Темида“, категоричен бе пък главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев. Той припомни, че „Телеграф“ в редици свои публикации, в специалните приложения „Телеграф Факт“ и книгите с разследвания към вестника, разкри как олигархията получи фабрики и заводи за жълти стотинки, как ги унищожи и превърна в паметници.

„Поради тази причина през годините бяха направени дори опити през съда да бъдат спрени книги с наши разследвания, дори беше закрита марката „Телеграф“, припомни и други фрапиращи опити за запушване на устите на журналистите от „Телеграф медиа“.

„Подобни покушения няма да ни уплашат и ние ще продължим да информираме обществото и да разкриваме престъпниците, които го ограбват“, категоричен бе Захариев.

В тази история, организирана от силите на злото, има две безспорни неща – тя не е случайна и не е дело на кварталните бандити. От колата нищо не липсва, но таблото е разбито, изтръгнати са кабели и откъснати цели части. Но всичко това е направено не с цел кражба, защото всичко счупените части са захвърлени на задната седалка. Екипът на „Телеграф медиа“ отхвърля с погнуса и възмущение престъплението и го счита като директно посегателство срещу свободата на словото. Повече от ясно е, че този акт цели да заглуши гласа на свободните медии. Екипът на „Телеграф медия“ обаче твърдо остава на безкомпромисната си позиция да продължи да разобличава и да вади на светло престъпленията на олигарси и техните кръгове.

Въпреки, че нападението над личния автомобил на Радославова е първият организиран от престъпници, това далеч не е първата атака срещу „Телеграф медиа“. Само преди година, при това по решение на прокурор от Софийската районна прокуратура, буквално беше цензуриран най-тиражният вестник у нас – „Телеграф“, след като обвинителят нареди на Патентното ведомство да закрие марката му.

Главният прокурор Иван Гешев:

Всяка атака срещу журналист е недопустима

Всяка атака срещу журналист е недопустима. Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред „Телеграф медиа“ нападението над личния автомобил на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова.

„Запознат съм само отчасти със случая. В момента тече проверка, но принципната ми позиция винаги е била, че всяка атака срещу журналист, независимо дали вербална или невербална, е посегателство върху словото и демокрацията и е абсолютно недопустима“, категоричен бе главният прокурор.

Вътрешният министър Младен Маринов:

Ще ангажирам целия възможен ресурс за разкриване на престъплението

Категорично осъждам това посегателство върху автомобила на заместник-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова , както и всички подобни действия насочени срещу свободата на словото. Така вътрешният министър Младен Маринов коментира атаката срещу екипа на „Телеграф медиа“ на среща с ръководството на издателската група. На нея журналистите изразиха безпокойството си от случилото се и настояха за бързо разкриване на извършителите.

„Ще ангажирам целия възможен ресурс за разкриване на престъплението. Една от основните версии е работата на журналистите от „Телеграф медиа“ заради разследванията, които правят. Още повече разбиването на автомобила е станало пред редакцията, което може да бъде разтълкувано като сигнал към журналистите, работещи там. Отново заявявам, че МВР винаги е осъждало подобни посегателства и те ще бъдат разследвани и наказвани с цялата строгост на закона“, категоричен беше вътрешният министър.

Копирано от standartnews.com