баитУчителите по всички учебни дисциплини, включени в учебните програми на МОН, могат да се регистрират от 26 май до 30 юни включително за участие в конкурса „Дигитални новатори в образованието”. Той се организира от Българската асоциация по информационни технологии (БАЙТ) под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Основата цел на Конкурса е да популяризира дистанционното обучение на учениците от I до XII клас, да отличи и насърчи учителите новатори и използването на добри практики в областта.

Формулярът за кандидатстване е достъпен на интернет страницата на БАЙТ, а всеки учител може да бъде номиниран или да се самономинира в повече от една категория. Ще се приемат линкове към мнения, референции, коментари от ученици и родители, подадени в учебни платформи или получени по имейл, резултати от тестове, линкове към материали и видеоматериали, оценки за работата във Facebook и Linkedln.

В рамките на Конкурса ще бъдат определени носителите на отличия в категориите „Иновативен подход за преподаване”, „Най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители”, „Технологични иновации” и „Мултиплициране на иновативните учебни решения”.

Победителите във всяка от категориите ще бъдат наградени с парична премия от 1000 лв., с продукт за защита на персонални компютри и ваучери за курсове. За другите призьори са предвидени различни материални награди – компютри, принтери, 3D принтер, графичен таблет, ваучери за курсове и други. Спонсори на Конкурса са реномирани компании от ИТ бранша.