atanas-mangyrov-bnt-gl„Мисля, че нещата вървят към приключване и много скоро ние ще се върнем изцяло към нормален ритъм на живот и ще си спомняме с умиление всички тези изпълнения, които ни се случваха пред края на зимата и началото на пролетта“, каза през БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Детското отделение в Инфекциозната болница в столицата.

По думите му отварянето на детските градини е правилна стъпка, тъй като децата са най-малко застрашени от инфекцията. “Много е хубаво, че родителите, които са успели да преодолеят страховете си, са пуснали децата на градина”, коментира инфекционистът.

Според доц. Мангъров не е нужно да се правят тестове на персонала в детските заведения, тъй като тези тестове показват само моментното състояние. “Един тест може да бъде един ден – било положителен, било отрицателен и само след няколко дни човекът да бъде заразен, но в това няма нищо страшно“, обясни той.

„Да не забравяме, че става дума за заразени, а не за болни хора, защото тези, които са болни, са много малко“, каза още доцентът, основавайки се на изнесените данни от Националния оперативен щаб.

Според него втора вълна няма да има, а ако има, няма да е същата, тъй като “тук нищо не се случи особено”.