Ива СпиридоноваИва Спиридонова е родена в гр. Кюстендил. Завършва средното си образование в Езикова Гимназия „Д-р Петър Берон”. Владее свободно английски език, изучавала е руски, сърбохърватски и италиански. Висше образование завършва в Софийски Университет „Св. Климент Охридски” като Магистър „Старобългаристика”, Бакалавър „Българска филология” и Бакалавър „Връзки с обществеността и реклама”.

Живее в София, занимава се с книгоиздаване, преподава български и английски език на деца, пише поезия и критика, редактира, промотира и рецензира книги, организира представяния на други автори, събития и литературни четения в София и страната.

Редактор е на много книги с поезия и проза по различни проекти. Била е редактор в списание “Нова социална поезия“. Един от основателите на движението “Нова Асоциална Поезия” през юни 2017 г. и редактор в едноименното електронно списание. Членува в „Асоциация на младите български писатели” от февруари 2019 г.

В началото на 2018-та година, заедно със Симеон Аспарухов основават Издателство „Библиотека България”, с фокус върху съвременната българска литература и насоченост изцяло по посока автор и книга, тяхното достигане до читателя и адекватно представяне в литературното пространство.

Думите МИ”, издадена през 2016-та година (изд. “Фабрика за книги“), е дебютната ѝ книга с лирика и достига пето място в националния конкурс „Моята любима книга, 2016”, раздел „Поезия”.

През октомври 2018-та дебютната ѝ стихосбирка, „Думите МИ” е номинирана за Националната литературна награда за поезия „Усин Керим”, Чепеларе.

През септември 2018-та година излиза от печат втората ѝ книга с поезия – „Детайли” (изд. „Библиотека България”).

През пролетта на 2019-та година, „Детайли” е номинирана за финалист в четвъртото издание на конкурса за литературната награда „Ваня Константинова”.

През м. май 2020-та година печели специална награда на Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“.

Творческата ѝ Фейсбук страница също носи името “Думите МИ” – там можете да намерите още от поетичните ѝ и критически текстове. Нейни публикации с поезия и критика има и на страниците на онлайн списанията “Е-същност“, “Четилище”, „Afish”, „Тетрадката”, “Нова социална поезия”  и “Нова Асоциална Поезия“. Част от творчеството  ѝ е преведено на арабски и английски език.

В понеделник, само ден след 24-ти май беше наш гост в Любословие.БГ, ето текст и видео: 

Заедно с нашите партньори заедно с нашите автори представлявам едно малко семейство. Нашите автори и партньори – всички са наши приятели и всеки един от тях по време на крицата попита и предложи помощ в тези трудни времена за което разбира се  сме много благодарни, каза Ива Спиридонава пред Любословие.БГ Хубаво е че имаме сериозно български автори които също ми помагха. Благодоря за  подкрепата на Маргарита Попова, Камелия Кондова и Весела Люцканова. Всъщност в такива времена  помага дори да се чуем по телефона, защото не можехме да се виждаме.

Според  неяс мишката не изяде книжката и дигитализация и по време на пандемията, както и влиянието на   малкия екран и всичките форми на аудиовизията не биха могли да заменят книжното тяло, усещането да прелистиш книгата, сърцето което има тя не може да бъде заменена.
Може би трябва да се научим да започнем да гледаме по малко по-различен начин на за промотирането на новите книги и згаламвия. Да заложим на ризличната реклама, макар че да речем онлайн примерите които се случваха последните месеци за мен за мен лично не са нещо което е приемливо или може не може да те замени класическото представяне на нови издания, каза още Ива Спиридонова.
 Тя пожела на нашите читатели да не спират те обичат словото защото само словото е това което е спасявало  нас българите през вековете.