Сега четете
Отказаха помощ на куп родни звезди СНИМКИ

Отказаха помощ на куп родни звезди СНИМКИ

Огромен скандал е напът да разпали големи страсти в публичното пространство, след като стана ясно, че един куп родни звезди са получили неочакван отказ за извънредни стипендии от държавата.

Списъкът с имената, чийто кандидатури са отхвърлени от Министерство на културата по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творции на други млади специалисти в областта на културата“, се оказа доста дълъг.

В него присъстват над 400 имена, сред които това на вдовицата на оперния ас Никола Гюзелев – Анна-Мария Гюзелева, музикантите Стефан Диомов, Развигор Попов и други, пише „Телеграф“.

Кандидатите са били общо 1028. Сред неодобрените имена има две имена от попфолка – Малина и Крум. Отказ са получили и актьорите Леонид Йовчев, Иван Панайотов, Андрей Калудов, Ирен Кривошиева, Влади Въргала, шоумените Август Попов и Венци Мартинов, текстописецът Вида Пиронкова, писателят Борис Роканов, музикантите Дивна, Мира Кацарска, Пепи Писарски, Боян Михалов – син на Ваня Костова, която обаче е сред имената, които са одобрени.

Според комисията всички те не отговарят на изискванията – да имат по-малко от 1000 лева средномесечен доход за изминалата година, да не са получавали безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19 или не отговарят на целите на програмата.

Вижте и

Има още 320 кандидати, за които се очаква уточнения по документацията и се водят частично одобрени. С оглед на това Управителният съвет на НФК взе решение за удължаване срока на комисията по допускане. Националният фонд „Култура“ е обявил и още една извънредна сесия за кандидатстване при същите условия, която ще започне днес, а документи ще могат да се подават до 26 май.

Одобрени са 323 кандидатури на актьори, режисьори, литератори, музиканти и художници, които ще получават по 720 лева месечно в продължение на три месеца. Въпреки, че Развигов Попов бе порязан, помощ ще получи синът му Петър Попов. Дъщерите на Дарина Такова и Влади Люцканов – Мила Михова и Мила Люцканова, също са одобрени, пише изданието.

В групата са и актьорите Любомир Ковачев, Яна Маринова, Ирмена Чичикова, Рени Врангова, Нина Димитрова. Роклъвицата Милена Славова също ще получава помощ, както и Диана Дафова, Панайот Панайотов, Стоян Михайлов, Стоян Роянов-Яя и други

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре