Сега четете
Войната между институциите решение ли е за кризата?

Войната между институциите решение ли е за кризата?

vanesa dimovaПо време на криза  в държавата войната между институциите води до внасяне на напрежение в гражданите,което поражда в тях недоволство и недоверие към управляващите,също така е възможно да доведе и до неправилни решения възоснова на интереси  и конфликти между управляващите.Взимане на решение без то да бъде обективно и единодушно може да породено от личен интерес има риск за държавата.Неразбирателстовто между институциите може да задълбочи кризата.

Най-важният ресурс за справянето с която и да е криза, е доверието в институциите, които я управляват, а едно управление се ползва с доверие когато само взема решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск и в резултат на ПР сметки.

Мотивите за спорът и сваленто доверие на президента към правителството по време на кризата с корона висусът са няколко.Със свалянето си на доверие към правителството президентът Румен Радев стана трентият президент в историята,който сваля доверието си от правителството.Според него решенията,които се взимат не са в интерес на обществото и това води до разпад на държавността.Според него правителството не действа в интерес на българските граждани и това води до остра криза в обществото.

От своя страна Министър-прецедателят Бойко Борисов отговори,че не президентът е изпрал управляващите,а народа и няма право да сваля доверието си от кабинета.Според Бойко именно Радев разединвя обществото и внася напрежение в гражданите.

По време на пандемия в парламента също има много разногласия и нерабирателство.ГЕРБ отказаха да се явят на извънредно заседание в парламента.  решението си на практика ГЕРБ блокира днешното заседание, защото без депутатите от най-голямата партия няма  кворум. Според Стоянова причината да бъде свикано днешното заседание, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да даде отчет какви мерки се предприемат по време на извънредното положение заради конронавируса и ефектът им, цели БСП да си прави пиар.

Според Корнелия Нинова „Хаосът се създава с постоянната смяна на позициите, правителството и лично Борисов създават стрес. Говори се за катафалки, претрупани морги. Използват се страха от болестта, за да скрият безсилието си срещу безработицата, фалитите и неясното бъдеще, настройват хората едни срещу друг – София срещу провинцията, такива под карантина и такива без, българи срещу роми, едни експерти срещу други“, каза Нинова.

Тя коментира още, че правителството се храни от тази раздяла на обществото и от страха. „Държавата абдикира от отговорността си. Правителството работи на принципа проба – грешка, а ние искаме от тях ясен план оттук нататък за излизане от кризата.

След като споменах две от кризите в управлението по време на извънредното положение и налице излиза,че правителстовто не е стабилно смятам,че това води до разединяване на народа и задълбочава кризата.Войните в управлието и между институциите по-споро създават криза в кризата.По време на извънредно положение най-правилното решение е да се следва лидера,а той от своя страна да работи в интерес на обществото.Всички тези действия доведоха до гражданско недоволство и протести.Много от гражданите са на мнение,че управляващите използват срещу тях страха им от болестта и всимат решения,които не са в интерес на общесвото.Войната между институциите не  е решение за кризата.Тя води до разединяване на общността и внасяне на недоверие и страх в народа.По време на криза е нужно единодушно да бъдат взети ефективни мерки за справяне със ситуацията.Същевременно тези мерки не бива да нарушават закона за правата и свободата на човека.Институциите трянва да работят в интерес на народа.Това е война на всеки срещу всеки на всякакви фронтове,което сериозно ерозира доверието във всяка от институциите.Никой не печели от толкова конфликти по всевъзможни поводи.Това сериозно може да напреди на България,защото не изглежда добре в световен мащаб и много чужденстранни инвеститови губят доверие.Войната между институциите е загуба за цялото общество.Докато се водят такива войни от фокуса на управлението излизат важни теми,като демографската криза,образованието и икономиката на държавата.Оттук насетне няма да бъде лесно нито за примениера,ното за президента.Много от управляващите смятат,че тази война може да доведе до предсрочни избори.Други смятат,че студената вона между институциите ще продължи още дълго време и то със огромен натиск към президентската институция.Войната между институциите по време на криза

Този текст е част изпит по от дисциплината Политически организации и институции с тема:

Вижте и

Войната между институциите решение ли е за кризата? , Разработил: Ванеса Димова, Публична администрация   4-ти курс

Проверил:Андрей  Велчев

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре